Да задържиш дъжда вкъщи

Да се ползва дъждовна вода за домашни цели не е необичайно, споделя ни астрофизикът Деян Михайлов, който вече няколко години “събира” дъжда в къщата си в русенското село Каран Върбовка.


От Марин Маринов, публикувана на 18 февруари 2020

Водата е богатство, благодарение на което има живот на нашата планета. Тя е ценен ресурс, който често грешно възприемаме като неизчерпаем. Това, обаче, не е така. В последните месеци сме свидетели на проблеми с водата, включително на осигуряване на необходимите количества питейна вода на битовите потребители. А едно от сериозните предизвикателства е дали и колко питейна вода да се подава към индустрията и може ли тя да се замени с други източници, за да има повече запаси за домакинствата.

За да се променят политики и бизнес нагласи, трябва първо да променим "дребните" ни навици, да превърнем умното използване на водата в част от работното и личното ни ежедневие.

Какво правя всеки ден?

Замисляли ли сте се дали използвате питейна вода само за питейни нужди вкъщи или на работа? Изпирали ли сте някоя дреха или кърпа с вода от мивката? Поливали ли сте цветя с нея? Чистили ли сте прозорци или пода на терасата, използвайки питейна вода?

Част от нуждите, за които използваме пречистената вода за пиене - като поливане, пране и чистене - могат да бъдат задоволени с други водни източници. За да има достатъчно питейна вода за нуждите ни, за които тя е незаменима - като готвене и пиене.

Как може да стане това?

Водата заема 70% от територията на нашата планета, но едва 2.5% от водните ресурси могат да бъдат използвани за питейни нужди. В същото време често наблюдаваме редуване на периоди от засушаване с такива на интензивни валежи, като огромно количество вода остава неупотребено или несъхранено за месеци без дъжд.

От друга страна, цената на водата за битови нужди постоянно нараства и става значителна част от месечните ни сметки.

Защо да мием пода в хола или прозорците в кухнята с питейна вода, ако можем да използваме други източници? Защо да поливаме градината в двора със скъпа пречистена вода за пиене, ако има по-евтин вариант?

Дъждовна вода

Един от възможните начини за пестене на питейната вода е като я заменим с дъждовна, там където е възможно. Не само в индустрията, но и в битовите ни дейности.

Или да не изпускаме дъжда, когато вали.

Именно това е направил астрофизикът Деян Михайлов. Той използва система за събиране на дъждовна вода в къщата си в село Каран Върбовка, община Две Могили. Роден в София, Деян прекарва много време като дете в малкото русенско село, където продължава да се връща и днес.

“Голяма част от моето детство прекарах на село, където се научих на много практически умения, включително и това да пестя вода."

В момента Деян работи в Германия, където преподава гравитационна физика в института “Макс Планк” в Потсдам. Той, обаче, често пътува до България, където има софтуерна компания. 

“Всъщност това да се ползва дъждовна вода за домашни цели не е необичайно, още повече извън България. Бих казал дори, че тук България прави изключение — тъй като имаме сравнително големи водни ресурси на глава от населението, питейната вода се използва за всички цели — освен за питейни и домакински, и за санитарни, и градински цели, и пр. Това е, както много други неща в родината, несъобразно разхищаване на ресурси."

Системата, която използва Деян, може да се изплати за няколко години, ако се използва основно за поливане, където не е необходима допълнителна инвестиция за пречистване, споделя ни астрофизикът.

“В много други, включително и развити, страни, за всички нужди освен домакинските, се използва т.нар. “сива” вода: дъждовна вода бива добита, и след това или пречистена (за санитарни цели), или използвана директно (например за напояване). Решението е подходящо най-вече за къщи, където водата може лесно да бъде събирана от покривните плоскости, но може лесно да бъде приложено и за малки блокове в градски условия, при достатъчно желание от живеещите там.”

Система за задържане на дъждовна вода.

Освен системата за събиране на дъждовна вода, Деян иска да изгради и кладенец, за да използва неизползваното богатство под краката ни.

“В България подпочвените води са също в изобилие — до колкото знам от разговори с хора с дълъг опит в това, почти навсякъде може да бъде добита вода с кладенец. Това означава, че в някои райони на страната (където няма опасност от замърсявания, например), има ясен път към почти пълна независимост от централизираните водопроводи — за питейни и всякакви други нужди.”

Проблемите със снабдяването вода не са нещо временно и затова трябва да търсим иновативни и устойчиви решения, убеден е Деян.

"В последните години станахме свидетели на няколко големи града в световен мащаб, които имаха затруднения с доставката на вода за населението си. Според мен, това ще нарастне в по-голям проблем в идните години, и ще трябва да бъдат приложени по-устойчиви решения на този проблем. За градове, които не са близо до големи питейни резервоари, морска или океанска вода, ще трябва да бъде дестилирана и използвана за това — това не е технологически труден процес, но в момента се извършва на малко места

Деян Михайлов.

А ти как пестиш вода?

Разкажи ни за добър иновативен пример за устойчиво потребление на водните ресурси и участвай в нашата игра. Най-добрата идея ще получи подарък бутилка за многократна употреба от нашите приятели от WaterToGo

Участвай в анкетата ни сега!

Мисии: Устойчиво развитие

Темата за водата е част от едногодишен проект на MOVE.BG. През 2020 година ще съсредоточим енергията си върху търсенето и подкрепата на решения за устойчиво развитие. Целта ни е да засилим експертния дебат, да включим колкото се може по-голяма част от обществото в него и да дадем територия и подкрепа за иновативни решения. Водатахраната и въздухът са във фокуса на нашата работа.

Отваряме нашата платформа за този световен разговор, защото знаем, че в България се раждат иновативни решения, които трябва да бъдат подкрепени, за да бъдем зелени и богати.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика