Реките през погледа на художници от цял свят

Предлагаме ви едно пътешествие из невероятната природа на нашата планета с помощта на талантливи художници от България и света.


От Марин Маринов, публикувана на 20 март 2020

Реките са път. Реките са търговия. Реките са връзка. Реките са живот. 

Реките, обаче, се променят. Само в последните няколко месеца в България бяхме свидетели на опасно замърсяване на няколко от тези водни басейни. Човешката дейност все повече влияе на реките по начин, който оказва негативно въздействие на природата. Продължаваме да използваме ресурсите им не само за питейни нужди, а и за електричество, за индустриално производство, за селско стопанство - дори в случаи, когато има по-природосъобразни заместители. Освен това, в последните години ставаме свидетели как редица реки или изсъхват, или преливат и предизвикват разрушения, а понякога и жертви.

От друга страна, именно около реките, които са извор на живот, са се създавали европейските градове и се е развивала нашата цивилизация. Реките трябва да бъдат опазени, защото са ключова част от природната екосистема.  Те са част от причините да има живот на нашата планета. Затова тази година в седмицата, когато отбелязваме Световният ден на водата, решихме да ви представим един по-различен поглед към реките. Този на изкуството. На художници от България и света, които са виждали и продължават да виждат в реките извор на вдъхновение и живот. *

Река Ерма

Започваме с картината “Река Ерма край Трън” на импресиониста Николай Петров (1877-1910). Предполага се, че платното е нарисувано около 1910 година.

Река Ерма извира от планината Кървав камък в Сърбия. Дълга е 74 км, от които 25 км в България. Реката образува красиво ждрело край град Трън.

Река Сена

Холандският художник Антъни Уолдроп (1803-1866) се вдъхновява от невероятната река Сена в Париж и през 1833 година я изобразява при лунна светлина.

Сена е една от големите реки в Европа с дължина от над 770 км. Тя се влива в Атлантическия океан. Реката е важен транспортен коридор за Франция. На Сена се намира остров Сите, където е построена катедралата Парижката "Света Богородица".

Река Елба

В средата на 80-те години на XIX век Джулиус Умбах (1815-1877) е вдъхновен от река Елба. Той изобразява реката край малкото германско градче Штрела в провинция Саксония.

Елба, с дължина 1094 км, извира от Чехия преминава през Федералната република и се влива в Северно море. Тя е плавателна река и около нея са изградени много гъсто населени селища. 

Черно море

Внасяме малко разнообразие сред реките с море - и кое друго, освен нашето красиво Черно море. Представяме ви кея край Несебър през погледа на Йордан Кювлиев (1877-1910).

Художникът е един от първите и най-добри маринисти в България. Маринизъм е течение в изобразителното изкуство, което е съсредоточено върху изобразяването на морски сцени и кораб, както и на представянето на морето в различните му състояния.

Река Тибър

Каспър ван Вител (1652-1736) е холандски художник, който твори в Италия. Част от творчеството му е посветено на италианската столица Рим. А картината, която ви представяме и която е нарисувана през 1685 година, изобразява мост над река Тибър.

Със своите над 400 км Тибър е третата по дължина река в Италия. Водите й се използват за производство на електричество и за поливане на земеделски земи. Частта й в Рим се използва и за плаване, но на плитко газещи съдове.

Река Лифи

Лифи е реката, която минава през сърцето на ирландската столица Дъблин. Водите на реката се използват основно за питейни нужди. Лифи е била един от центровете на търговия на Британските острови и в Европа.

Картината, която ви представяме, е дело на Самюел Брокас (1792-1847) и е нарисувана през 1818 година. Платното се намира в Националната библиотека на Република Ирландия.

Река Дунав

Завършваме пътуването ни с Дунав - втората по дължина река в Европа с над 2800 км. Извира от планината Шварцвалд в Германия и преминава през 10 държави - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна -  и се влива в Черно море.  

Река Дунав се използва активно за търговия от XVIII век. Представяме ви реката през погледа на австрийската художничка Мари Егнер (1850-1940). Платното, нарисувано през 1912 година, представя Дунав при Виена.

*Всички картини са с изтекли авторски права и са част от публичния домейн в Европа.

Мисия:ВОДА

През 2020 година в MOVE.BG поставяме специален акцент в програмната ни работа на идеите и хората, които създават решения за устойчив живот и икономика с уважение към природата чрез инструментите и по стандартите на XXI век. Ще работим последователно по няколко важни теми за природосъобразен живот и бизнес, наречени мисии.

Първата ни тема е Мисия:ВОДА. Защото водата е живот. Защото от водата зависи настоящето и бъдещето ни. Защото заедно можем да намерим работещите иновативни решения. Защото трябва да действаме сега.

Включи се и ти! Посочи хората и проектите, които от България създават иновации за устойчиво използване на водните ресурси. Промяната има своите лица и решения. Ние сме на ход - да ги открием, да ги подкрепим и да участваме.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура