Нощта на учените в MOVE.BG - преживяване, което зарежда и мотивира

Десетки хора преминаха през богатата и интересна програма в дома на MOVE.BG. Деца, младежи и възрастни, обединени от интереса към знанието.


От МOVE.BG, публикувана на 4 октомври 2019

Науката, която вдъхновява. Науката, която дава добър пример. Науката, която ни помага.

За поредна година MOVE.BG даде възможност на десетки жители и гости на столицата да се срещнат с вдъхновяващи млади учени и да се докоснат до извора на знанието. Хора от всички възрасти напълниха дома ни, намиращ се в историческия център на София - Coworking by MOVE.BG. През разнообразните събития преминаха както малки деца и младежи, така и възрастни хора, и цели семейства. Няколко класа от софийски училища дойдоха специално за “Европейската нощ на учените в MOVE.BG”.

Започнахме в 17:00 часа с момчетата от националния отбор по математика, които без клишета и заучени фрази, а с много искреност говореха за своята страст - математиката. 

Паралелно с момчетата, открихме и специална изложба на приятелите ни от списание “Българска наука”. Картините представят изкуството да рисуваш върху микроорганизми и бактерии. 

В 17:00 часа имахме и третото събитие - говорихме си за история с д-р Константин Голев от Института за исторически изследвания към Българската академия на науките. Той ни потопи в тема, която рядко се обсъжда или  “Да убиеш Чингизид: евразийски номадски традиции в политическия инструментариум на цар Теодор Светослав (1300–1322)”.

В 18:30 се пренесохме на кино прожекция с един от новите документални филми на Българската национална телевизия. Известната журналистка Мария Чернева представи “Полярни изследователи”: филм, който разказва за последната българска експедиция на Антарктида, тайните на най-голямата лаборатория и историите, които ледът пази.

Мария Чернева (отляво) по време на дискусията след прожекцията.

Другата част от гостите в Coworking by MOVE.BG имаха възможност да се потопят в Българското възраждане и да научат за една зараждащата се по това време прослойка. Чрез лекцията си “Българските възрожденци и предприемачеството” д-р Боряна Антонова-Голева ни разказа за хората с търговски нюх и техните мрежи, благодарение на които България се превръща в част от европейската цивилизация. Д-р Антонова-Голева е асистент в Института за исторически изследвания към Българската академия на науките.

В 20:00 часа дойде ред на една специална лекция “Ролята на гражданите в науката: как можем да правим наука без да сме учени?”. Петър Теодосиев, основател на най-голямата специализирана научна медия у нас - списание “Българска наука”, и член на клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria”, сподели редица интересни наблюдения. Очаквайте скоро и видео от представянето на г-н Теодосиев.

В 20:30 дойде реда на химията и физика. Взривове, експерименти, дим и пушек - всичко това се случи по време на “Химикът-гръм и трясък” - специалният щанд на ас. д-р Божидар Стефанов от Техническия университет - София.

Гл. ас. дхн. Божидар Стефанов (отдясно) говори с гости на "Нощта" в Coworking by MOVE.BG.

По същото време любителите на физиката се потопиха в една невероятна лекция - “Теория на хаоса в ежедневието” на Дилян Христов. Дилян е от Университета на Кеймбридж във Обединеното кралство, но работи и като учител в "Детската академия на науките, изкуствата и спорта" в София. Той е и носител на редица награди като бронз от Международната олимпиада по физика през 2016 година.

Накрая завършихме с разкази на научни наивници, чиито истории очаквайте скоро в специално видео.

“Европейска нощ на учените в MOVE.BG” - преживяване, което зарежда и мотивира.

Защото науката е яка!

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Добрият пример