Математиката - науката, която дава поглед към света

На 27 септември в MOVE.BG ще гостуват момчетата от националния отбор по математика, които ще ни разкажат за техните успехи и защо е важна връзката между науката и училищата.


От Марин Маринов, публикувана на 24 септември 2019

Знаете ли как можем успешно да се справяме с редица заболявания и техните причинители? А как по-успешно да помагаме на природата и да се борим с глобалното затопляне? Или пък как да намерим най-устойчивите икономически модели?

С помощта на математиката. 

Науката, до която всички се докосваме до училище. Науката, към която изпитваме чувства  от ученическите години. Науката, която започва от 1 плюс 2, но свършва далеч след това.

Разбираме ли обаче какво означава това “след това”?

Математиката е науката, която заема важна част от ежедневието. Науката, която ни служи практически. Науката, която ни помага.

Науката, по която са запалени все повече български деца. Ученици, които прославят страната ни по международни състезания и служат като пример за вдъхновение на по-малките.

Как се случва обаче това?

Като науката влезе в училище и училището влезе в науката. Когато децата разберат, че математиката е повече от предмет, че отваря хоризонти, че разчупва начина ни на мислене и че ни помага.

На световно ниво една от важните инициатива е “Математика от планетата Земя”. Създаден през 2013 година, този проект има за да цел популяризира ролята на математиката за разрешаването на редица световни предизвикателства като природни бедствия, епидемии, нови вируси, климатични проблеми. Защото само чрез крос-дисциплинарно сътрудничество се намират реални решения. Защото само чрез сътрудничество между отделните науки, можем да се справим с настоящи и бъдещи предизвикателства.

Как се случва това?

С подготовка. С обучение. С влизането на науката сред бъдещото поколение.

У нас

В България положителен пример дават учените от Института по математика и информатика към Българската академия на науките (ИМИ-БАН), които помагат на българските ученици да видят математиката като наука, а не като предмет от училищната програма. Като страст, а не като поредното домашно. Като стимул за развитие на личността и обществото, а не като следващото контролно за оценка.

ИМИ-БАН участва в подготовката на българските ученици за различни международни състезания, включително математическите олимпиади. Институтът работи с момичета и момчета чрез различни формати и обучения, както и чрез дейността на фондация “Георги Чиликов”. Сред успешните съвместни инициатива са “Есенният математически турнир” за ученици от 8 до 12 клас, “Седмицата на олимпийската математика”, където състезанията се осъществяват по типа задачи на Международната олимпиада по математика, както и в подготовката на националните олимпийски отбори. Институтът работи активно и с учители за усъвършенстване на тяхната професионална квалификация. ИМИ-БАН е и организатор на едно от най-важните научни събития у нас за последните години - българското домакинство на “Европейското състезание за млади учени” (EUCYS).

Науката до мен

А ти познаваш ли математиката? Знаеш ли защо тя ни помага? Искаш ли да срещнеш децата ти с изявени български ученици, от които да почерпят от техния опит и мотивация?

Очакваме те на 27 септември от 17:00 часа в MOVE.BG, където ще се срещнеш с момчетата от националния отбор по математика.  

Броени часове преди събитието за своята страст към математиката ни разказват Стефан Хаджистойков, ученик в 11 клас в Софийската математическа гимназия, и Борислав Кирилов, който е десетокласник от Първа частна математическа гимназия “Питагор” в столицата. И двамата са носители на престижни награди, сред които сребърни медели от Балканиадата по математика през 2017 . Тази година двамата продължиха с успешното си представяне: Стефан спечели бронз на ученическата олимпиада в Русия, а Борислав сребро на Международната олимпиада по математика през

Защо харесвате математиката?

Стефан: Голяма роля за любовта ми към математиката имат родителите и баба ми, с която направих първите си стъпки в света на математиката. Имах щастието да ми преподава прекрасен учител както в началното училище, така и с постъпването ми в СМГ. В състезания по математика участвам още от втори клас, но по-сериозните ми успехи идват след шести клас. Харесвам математиката не само заради неизброимите й приложения в света около нас, но и заради нейната красота и креативните подходи при решаване на математическите задачи.

Освен към състезанията насочвам усилията си и в по-практически дялове на математиката - миналата година с помощта на ментора ми Рафаел Рафаилов заедно със съученика ми Виктор Колев стартирахме разработка на финансова тема, с която спечелихме множество отличия на национално ниво и участие в два престижни международни конкурса. 

Борислав: Математиката е като спорта. Когато решиш трудна задача или спечелиш важно състезание, това ти доставя голямо удовлетворение. Заради това харесвам математиката.

Как се подготвяте за състезанията по математика?

Стефан: Има общо няколко седмици лекции по време на учебната година, организирани от ИМИ-БАН, но по-голямата част от подготовката ми е под самостоятелна форма, предимно във времето преди самите състезания, когато решавам задачи по няколко часа на ден.

Борислав: Подготовката за състезания е през цялата учебна година - и в училище, и самостоятелна. Отделно преди важните международни състезания имаме подготовки, организирани от Националната комисия. Времето, което отделям за самостоятелно решаване на задачи, варира много - някои дни мога да не решавам нищо, а преди важните състезания може да решавам по 5-6 часа на ден.

Как ви обогатява участието в състезания?

Стефан: С възможността да се запозная с много хора както у нас, така и от чужбина, с развитието на способността ми да се подготвям самостоятелно и да организирам добре времето си и може би най-важното – да мисля нестандартно, да се опитвам сам да разбера причинно-следствените връзки  - нещо, на което смятам, че образователната ни система следва да обръща по-голямо внимание.

Борислав: Самото състезание развива психиката, критическото мислене, концентрацията и търпението. Международните състезания са и един вид екскурзия, на които можем да опознаем различни култури. Освен това състезанията дават възможност за създаване на приятелства и обмяна на опит с другите състезатели.

Момчетата от националния отбор по математика, както и ръководителите им, те очакват на 27 септември от 17 в MOVE.BG, улица "Сердика" №20, София. Събитието е част от програмата ни по повод "Европейската нощ на учените" 2019.

Опознай науката сега!

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Добрият пример