Startup Europe Week в България беше посетен от 500 души през 2018

Третото издание в страната се случи на десет локации в девет града и срещна институциите и стартъп сцената


От Александра Козбунарова, публикувана на 15 март 2018

Startup Europe Week се провежда за трета поредна година в България

Събира на едно място млади компании, предприемачи и представители на местните институции.

Целта на инициативата е да стимулира развитието и да подобри предприемаческата екосистема в градовете-домакини и да даде възможност за среща и диалог между предприемачи, образователни институции, неправителствен сектор, местна администрация и млади хора, търсещи подкрепа в стартирането на собствен бизнес.

Startup Europe Week е у нас от самото създаване на инициативата през 2016 г., като първите участници бяха София, Пловдив, Русе, Варна и Благоевград. До 2018 г. обаче инициативата не е била в подобни мащаби – десет локации, девет града и почти 500 посетители. Ето най-важното, което се случи в страната между 5 и 9 март:

Ветераните на SEW в България

Въпреки че се провежда за трета поредна година в София, този път Startup Europe Week доби нови мащаби. Събитието продължи три дни паралелно на две места – Microsoft Innovation Center в Sofia Tech Park и MOVE.BG.

Програмата за първите два дни включваше българските програми за конкурентоспособност на Министерството на икономиката и услугите на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия и европейските програми Еразмус+ за млади предприемачи, Enterprise Europe Network. Бяха обсъдени основните стъпки да се превърнете в предприемач от юридическа, организационна, финансова, бизнес и идейна гледна точка. Жулиета Хубенова, опитен проектен и бизнес консултант и бивш управител на инвестиционен фонд, подчерта колко е важно да се намери подходящият пазар за новия продукт или услуга.  Eкспертът по алтернативни форми на инвестиции от Societe Generale, Михаил Комитски, посочи, че трябва да се инвестират време и ресурси, за да стигне до прототип, преди да се стигне до банково финансиране, юристът Биляна Димитрова предупреди публиката да бъде много бдителна при избора на бизнес партньори и сключване на акционерни споразумения.

Представители на Фонда на Фондовете, Endeavour, фондът Eleven, Асоциация на Българския рисков капитал, Founder Institute, Start It Smart, националната мрежа EDIT споделиха възможностите, които предлагат на начинаещи и напреднали предприемачи.  Добрите примери за успешни предприемачи в програмата тази година бяха български компании с международно присъствие като Roobar и ShopUp и български решения за социални предизвикателства като FoodChain, GreenBuz, SmartFabLab, „Заслушай се".

Тридневната Startup Europe Week завърши с премиерата на първото промо видео, представящо българската стартъп екосистема.

Може да видите видеото тук

Част от програмата беше и представянето на участниците в промо видеоклипа – медийната компания „Успелите" (uspelite.bg), Dronamics, Printivo и OfficeRnD, чиито основатели споделиха за първите си стъпки и спънките по пътя на развитие на бизнесите си.

Пловдивското издание на Startup Europe Week също се провежда от три години.

По традиция и тазгодишното събитие беше организирано от Стоян Найденов от сдружение “РИСК” и събра над 50 посетители в пространството Limacon.  SEW Пловдив започна с разказа на Влади Симов, съосновател на BGmenu, за неговия предприемачески път и ключови моменти, които биха били полезни на присъстващите.

Георги Стоев oт Industry Watch говори за развиващата се и растяща индустрия в Пловдив, която е жадна за иновации и търси помощ от местни предприемачи. Срещата продължи с лекция на Тодор Брешков, който разказа за втория фонд на Launchub, exit-a на BGMenu и скорошното финансиране на румънската UiPath с оценка от 1 милиард долара. Никола Янев, новият маркетингов директор на Eleven Ventures, завърши с разказ за Eleven 2.0 и какви са нещата, които търсят в предприемачите. Той допълни, че прозорецът за кандидатстване е вече отворен и фондът търси интересни компании.

Startup Europe Week Plovdiv

Положително явление е, че повечето от присъстващите идваха за първи път на такова събитие и питаха дали ще се организират още. По време на лекциите основно бяха засегнати бяха посоките, в които могат да се фокусират предприемачите и усърдната работа, която изисква това.

Първото издание на SEW във Варна беше още през 2016 г. като част от пилотната на глобално ниво седмица на предприемачеството.

Тази година на събитието в откритото през 2017 година пространство Innovator присъстваха 35 души, като след встъпителната реч на Игор Тасич на сцената се качиха Фил Крътуел и Айвор Райърдън – английски и ирландски предприемачи, които разкриха как са започнали във Варна, през какво са преминали и споделиха идеята си за English Club в града. След това предприемачът Николай Петканов изнесе лекция за възможностите пред малките и средни бизнеси, различните видове стартъпи.

След него в жива видео връзка Илко Щирков разказа как е успял да финансира своя Smart City стартъп. Вечерта завърши с кратка история от Юли Сапунджиев, който засегна темата за дигитализирането на града и възможностите, които се отварят. Събитието прерасна от лекционно в дискусионно.

Русе също е сред първите български градове, в които SEW организиран още през 2016 г.

Събитието за Startup Europe Week 2018 се проведе на 7 март в Русенски университет „Ангел Кънчев“ с местни съорганизатори и домакини – Факултет „Бизнес и мениджмънт“ и Сдружение Startup Factory. Заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански се включи в дискусионния панел и поздрави участниците от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов. Пред студенти, гости и млади предприемачи той представи Инвестиционната програма на общината и основните приоритети за развитие, в частност утвърждаване на Русе като град на знанието. „Традиционно, Русенският университет създава среда, в която млади хора с идеи за бизнес да получат подкрепа и менторство”, заяви Свилен Кунев, преподавател във факултета-домакин на събитието. Той сподели още и възможностите, които предлага Центърът за предприемачество и за богатия опит, който университетът има и продължава да трупа в тази област. Председателят на Startup Factory Емилиян Енев формулира основното послание на събитието, а именно – възможността град Русе да бъде представен като място, където младите хора да се връщат, намират вдъхновение и развиват собствен бизнес.

По време на събитието бе презентирана инициативата „Дигиталното бъдеще на Русе“, формулираща стратегия за развитие на образованието и местната икономика чрез използване на възможностите, предоставени от новите дигитални технологии; беше представена интензивната менторска програма Startup Basics в подкрепа на валидирането и развитието на добре формулирани стартъп идеи; бяха показани примери от Факултет „Бизнес и мениджмънт“ за обучение по предприемачество в дигитална среда.

Новите попълнения

Повече от 60 души взеха участие в първото издание на SEW в Бургас

Започна с кратка въвеждаща част, в която съорганизаторитe от Start It Smart Burgas представиха инициативата.

 

 

Публичният сектор беше представен от Ивелина Шавова-Стратева, Директор на дирекция „Икономика и стопански дейности” на Община Бургас. Тя подчерта ролята на Бизнес Инкубатор Бургас за офис пространство и Областния Информационен Център, където стартиращи компании могат да получат повече информация за държавни и европейски програми за финансиране.

Стамен Стамов, Директор на Индустриален и Логистичен Парк Бургас, обяви предстоящото откриване на ресурсен център като част от Парка, който ще подготвя кадри спрямо нуждите на високо технологичните индустрии. Стамен Стамов също така изрази желанието на Парка да подкрепя и да си взаимодейства с предприемаческата екосистема в града.

Петко Георгиев, учредител на ИКТ Клъстер Бургас, за първи път публично анонсира предстоящата инициатива на ИКТ Клъстер Бургас в партньорство с международната компания Deloitte, а именно – развитието на стартъп акселераторска програма в Бургас.

Стартъпите представи Здравко Генчев от MAXCART.BG, който разказа за опита си в набирането на рисков капитал от фонда за рискови инвестиции Eleven и даде практически съвети как да представиш идеята си на такъв тип инвеститор. Съоснователя на платформата за онлайн магазини също изрази своето желание да менторства и помага на хора със стартъп идеи.

За финал, Пламен Шкодров от сдружението на програмистите БургасЛаб представи неправителствената организация, която вече пет години помага да се изгради жизнена ИТ среда в Бургас. Програмистите от БургасЛаб в момента разработват Burgas Open API – динамична база данни за различни показатели на града, която съвсем скоро ще бъде отворена за ползване и ще бъде напълно безплатна за програмисти, предприемачи и всички ентусиасти, които имат желание да създават решения, използвайки тази информация.

За първи път и Враца бе част от европейската седмица, посветена на предприемачеството.

Домакин и съорганизатор бяха „Враца софтуер общество”, които от няколко години са се посветили на това да превърнат града под Вола в дигитален център на Северозапада. В събитието взеха участие 20 души, които научиха повече за настоящите възможности за финансиране пред предприемачите. Съоснователя на brandЪ и WonderSwamp Калин Илиев разказа за пътя си от Враца до елитното поделение на Мерцедес в Брабус и развитието на успешни дигитални бизнеси. Цветана Иванова от Областния информационен център пък представи опциите за публично финансиране на стартиращи компании. Събитието завърши с активна дискусия около образованието, проблемите и възможностите пред местния бизнес. Освен първото издание на SEW в града, отскоро Враца може да се похвали и с новооткрит акселератор за стартиращи компании.

 

Startup Europe Week Stara Zagora

 

Тази година Стара Загорасъщо се включи със събитие в инициативата Startup Europe Week.

Домакин на събитието беше споделеното работно пространство ZaraLab – центърът на технологичната и предприемаческа общност в града. На живо присъстваха около 20 души, които научиха повече за успешната история на един местен предприемач и се включиха в дискусията за това как да насърчим предприемаческото мислене. В сесията за въпроси се забеляза доста активен интерес към опита на предприемачите с различни VC фондове, като оживено се обсъждаше и краудфъндингът като възможност за набиране на първоначален капитал. Изпълнителният директор на Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора, Румяна Грозева сподели какво все още липсва като нагласа сред предприемачите у нас, за да пробият на международните пазари и да са конкурентни на световно ниво и даде ценни съвети за това как да възпитаваме такова мислене в обществото. Павел Иванов, един от съоснователите на SashiDo, разказа за пътя от идеята до работещия бизнес – от началните трудности до успешните срещи с потенциални инвеститори.

И Велико Търново беше сред градовете, които за първи път домакинстват Европейска седмица на предприемачеството.

Събитието в Ритуалната зала на общината беше посетено от 30 представители на местния бизнес, непреавителствен сектор, студенти, специалисти на свободна практика и институции. В първата част Невен Боянов от Клуба на програмистите във Велико Търново, Григор Димитров от Start It Smart и Ваня Димитрова от организация „Успяваме заедно” представиха клубове и общности. Общинският представител Павел Христов разказа за възможностите за предприемачество и развиване на малък и среден бизнес в града и потвърди желанието си да подкрепя инициативи на местни предприемачески общности.

Гости във втората част на събитието бяха Явор Киряков от „Университет за деца” и Гергана Маркова и Тодор Захариев от„ЕГТ Интерактив”. Освен плановете си за Велико Търново Киряков сподели личната си история за зараждането на идеята и създаването на  фондацията на практика. Маркова и Захариев пък разказаха как от Велико Търново се стартира бизнес с онлайн игри на световния пазар, споделиха опит и наблюдения върху възможностите за кариерна реализация в България. По време на коктейла разговорите за бъдещето на града и стимулирането на бизнес средата продължиха в по-непринуден формат.

Габровостана част от Европейската седмица на предприемачеството!

Те се включиха със събитие, което се проведе на 7 март 2018 г. в Технически университет Габрово. Организатор на инициативата на местно ниво беше Фондация „Градище“. На събитието присъстваха близо 30 души, между които студенти, преподаватели, предприемачи и представители на местната администрация.

Ирена Бойновска от Областния информационен център запозна присъстващите с възможностите за финансиране на малки и средни предприятия, предоставяни от европейските фондове. Георги Стоев, съосновател на Industry Watch, представи своята визия за Габрово като технологичното сърце на България. Според него градът трябва да се превърне в притегателен център за млади хора, предприемачи, фрийлансъри и дигитални номади. Една от първите стъпки е създаване на споделено работно пространство. Инициатива, по която екипът на Фондация „Градище“ вече работи.

Регионалният мениджър на FFW за Габрово Божидар Бошнаков разказа за пътя си от 2013 г., когато работи в офиса на компанията в София, до мениджърската си позиция от 2016г. След като предлага да бъде отворен офис в Габрово, му е гласувано доверие и той се връща в родния си град. Две години по-късно вече разполага с екип от 25 души. Според него тайната на сплотения екип е да накараш служителите да се гордеят с това, което правят в компанията.

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Актуално