Ученически Баткомобил ще участва на международно състезание за електрически коли

Единадесетокласниците от Бургас Атанас Христов и Велин Георгиев са създателите на автомобила, който може да измине 160 км с едно зареждане на батерията.


От Марин Маринов, публикувана на 13 юни 2019

Бургаски младежи ще участват на финалите на международно състезание за електрически коли в Лондон в началото на юли. Атанас Христов и Велин Георгиев, ученици в 11 клас от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ) в Бургас, ще представят своето изобретение - “Баткомобил”.

Двамата младежи създават електрическата кола по идея на техния учител инж. Красимир Кънчев. Миналото лято преподавателят присъства на международно състезание по автомобилна електроника за ученици и студенти в Турция. След като се връща в България той предлага на своите ученици да създадат изобретение, което да е полезно за природата. Атанас и Велин се съгласяват и създават отбора „Механо тийм“. След няколко месеца упорита работа се появява и “Баткомобилът”.

„Исках да покажа, че има талантливи деца. Просто трябва да се повярва в тях и да им се даде възможност и поле за изява“, обяснява инж. Кънчев.

Автомобилът се задвижва с два електромотора с обща мощност 4 коня и може да измине 160 км с едно зареждане на батерията. Шасито е направено от алуминий, корпусът от стъклопласт, а прозорците са от поликарбонат, разяснява Велин. Колелата пък са взети от велосипеди и са преправени, за да издържат на голямото напрежение. “Баткомобилът” може да бъде използван както за ежедневна употреба, така и за състезания.

След успешни квалификации в Истанбул и Париж, отборът на момчетата ще участва на финалите на международно състезания за електромобили в Лондон с над 400 участници. Нашите младежи ще бъдат в една от най-оспорваните категории -  „Електрически прототип, задвижван с батерия“.

Защо “Баткомобил”?

Момчетата наричат изобретението си “Баткомобил”, за да звучи модерно, но и като заигравка с широкоразпространеното схващане, че Бургас е град на батките. За финалите в Лондон Атанас и Велин създават нов вариант на колата, която тежи 50 кг или с около 15 кг по-лека от първия автомобил. Вторият вариант е и по-мощен, за да бъде конкурентоспособен с другите изобретения.

Първият вариант на "Баткомобила". Снимка: "Фейсбук".

Новият модел е във форма на компютърна мишка, за да бъде впечатляващ и модерен, разказват момчетата. След завръщането от Лондон, те планират трети вариант на електрическата кола, коята да бъде свръх енергийно ефективна и да бъде използвана само за състезателни цели.

“Баткомобилът” привлича все повече хора. Отборът започва да се разширява и вече включва още един единадесетокласник Младен Георгиев. Скоро се очакват и нови попълнения.

Електрическо колело

Тази седмица друг отбор от талантливи ученици е на финалите на международно състезание за енергийни иновации. 17-годишни ученици Любослав Аначков и Йордан Андреев от Софийската гимназия по електроника “Джон Атанасов” изобретиха нов тип електрическо колело. Те създадоха иновативен велосипед, който се захранва със слънчев панели.

Младите изобретатели са сред българските финалисти в европейския конкурс за енергийни иновации Social Innovation to Tackle Energy Poverty и ще участват в 5-месечна акселераторска програма, която започва на 13 юни в Прага. MOVE.BG e българският патньор на акселератора.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика