COVID-19 застрашава съществуването на българските иновативни стартъпи

Малките и средни предприятия в стартираща и активна фаза изпитват сериозни трудности, показват данните от току-що публикувано проучване на Българската стартъп асоциация.


От Марин Маринов, публикувана на 14 април 2020

Заради коронавируса цял икономически сектор е пред риск от изчезване - този на стартиращите бизнеси: иновативните проекти, които помагат за развитието на българската икономика, като създават продуктите и услугите на Новото време. Това е един от изводите от експресното проучване сред новаторския бизнес, което направиха Българската стартъп асоциация (BESCO). В онлайн анкетата само за няколко дни се включиха над 100 компании, опериращи в над 25 индустрии. Отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG е партньор на инициативата.

Данните

COVID-19 поставя сериозни предизвикателства пред редица фирми и проекти, като едни от най-засегнатите са иновативните малки и средни предприятия в начална и активна фаза (startups и scaleups). Над 40% от участниците в анкетата на BESCO оценяват като среден или висок риска от фалит през следващите 3 месеца, а почти 75% смятат, че ще са принудени да прекратят дейност в следващите 6 месеца. 

Основните проблеми пред стартъпите са загубата на местни клиенти, загубата на международни клиенти и липсата на ликвидност. Над 60% от компаниите планират да съкратят една четвърт или повече от настоящия си персонал, показват данните.

“Настоящата криза може да постави началото на изчезването на цял икономически сегмент, който насърчава иновациите, засилва износа на стоки и услуги с по-висока добавена стойност, привличането на капиталови инвестиции и преки чуждестранни инвестиции, привличането на квалифицирана работна сила, подпомагането на положителните демографски тенденции и създаването на цялостен положителен национален имидж,” се посочва в анализа на проучването.

За да преодолеят кризата и да продължат своето съществуване, стартъпите се нуждаят от различен по размер спасителен капитал в зависимост от фазата на своето развитие, показва проучването. От BESCO посочват, че не трябва да се пренебрегва по-голямата нужда от спасително финансиране, която са посочили част от иновативните проекти, “тъй като това е необходимата жизнена линия за компаниите във фаза растеж - много по-близо до значителната икономическа възвращаемост”.

Графика: BESCO.

Предложения за подкрепа на стартъпите

В края на март коалиция от ключови организации от стартъп екосистемата изпратихме отворено писмо до българското правителство с предложения за незабавни мерки в подкрепа на иновативните МСП-та в стартираща и активна фаза на развитие. BESCOEDITEndeavor и BVCA заставаме зад конкретни предложения, които да подпомогнат стартъп компаниите в плавното им преминаване през кризата, свързана с COVID-19, и да осигурят положителното им развитие и ръст в бъдеще.

Какви са предложенията, прочетете пълния текст на писмото тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital