Великобритания отпуска 9 милиарда паунда в помощ на самонаетите лица заради COVID-19

Фрилансъри и упражняващи свободни професии са сред тези, които ще могат да получат част от своето възнаграждение от държавата в рамките на следващите три месеца.


От Марин Маринов, публикувана на 28 март 2020

Британското правителство създаде специален механизъм за подпомагане на самонаетите лица от икономическите последици от коронавируса, няколко дни след като получи сериозни критики, че не обръща достатъчно внимание на тази група работещи. Новият план ще бъде в сила три месеца, като всеки месец програмата ще разчита на бюджет от 3 милиарда британски лири (3.3 милиарда евро).

Самонаетите лица ще могат да получат до 80% от техните доходи, ако дейността им е засегната от коронавируса, но не повече от 2500 британски паунда на месец. Сумата ще трябва да бъде декларирана като доход и ще подложена на данъчно облагане. Финансовата подкрепа за трите месеца ще бъде изплатена на един път - през юни. Това предизвика недоволство сред организациите на самонаетите лица, които твърдят, че ако си фриланс дизайнер, например, и останеш през март, април и май без доходи, то държавната подкрепа чак през юни, ще дойде твърде късно.

Кой ще получи подкрепа?

Фрилансъри, хора, упражняващи свободни професии и учители, които се издържат чрез частни уроци, са сред част от групите работещи, които съставляват категорията на самонаетите лица в Обединеното кралство. Общият им брой е 5 милиона, но от помощта ще могат да се възползват 3.8 милиона души, тъй като тези с най-високи доходи (над 50 000 британски паунда на годишна база) няма да бъдат подпомагани. 

За да получи финансова подкрепа от централното правителство, самонаетото лице трябва да е получило поне 50% от доходите си през изминалите три данъчни години от подобен тип дейност. Също така, схемата ще обхваща само хората, започнали да работят като самонаети преди новата данъчна година - тоест, преди април 2019 година

За схемата няма да се кандидатства, а данъчната агенция сама ще направи анализ и ще се свърже с работещите, които могат да бъдат подпомогнати финансово. След това те ще трябва да докажат, че са загубили договори и бизнес партньорства заради COVID-19. 

Най-голямата група самонаети лица във Великобритания са строителите, но, също така, част от специализираните услуги като правна помощ или архитектурни планове са извършват също от самонаети. Освен това, част от работещите в иновативните стартъп компании също влизат в тази група, тъй като работят не на трудов договор за една компания, а като дизайнери, маркетинг консултанти или софтуерни специалисти едновременно за няколко компании.

Българската стартъп среда, в коята работят над 15 000 души, също разчита основно на фрилиланс специалисти. Преди броени дни ключови организации от екосистемата изпратиха отворено писмо до правителството с конкретни мерки за незабавна подкрепа на стартиращите компании у нас. Отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BGBESCO, Endeavor и BVCA застават зад предложения, които да подпомогнат стартъпите в плавното им преминаване през кризата, свързана с COVID-19, и да осигурят положителното им развитие и ръст в бъдеще. 

Прочетете пълния текст на писмото тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика