7 добри идеи за пречистване на водата

Как можете да пречистите водата лесно и ефективно, разберете в следващите редове.


От Gergana Daneva, публикувана на 24 февруари 2020

Можете да оцелеете тридесет дни без никаква храна и несмъртоносно прострелян от куршум. Имате малък шанс да оцелеете дори да бъдете заразен с опасно заболяване като Ебола.

Но без вода? Всичко, което имате, е 72 часа живот.

Количеството вода, което приемаме също е от значение. Половин литър на ден би ни поддържал живи, но вероятността да изпитаме странични ефекти като главоболие, виене на свят, ускорен пулс и дишане, е голям.

Добрата новина е, че водата е буквално навсякъде. Реки, езера, океани - 71% от земната повърхност е покрита с вода! От другата страна, в днешно време не можете да пиете директно от почти нито един от тези източници. Замърсяването, мащабното земеделие и унищожаването на водни екосистеми превръщат почти всеки водоизточник в негоден за добив на питейна вода без предварителна обработка.

Непречистената вода може да съдържа в себе си редица проблемни за тялото ни компоненти:

  • бактерии и вируси
  • паразити
  • микропластмаса
  • метални частици
  • токсични химикали

Ето защо решихме да споделим с вас 7 начина за пречистване на водата.

Преваряване

Това е най-лесният, най-често срещаният, но и най-малко безопасният начин за пречистване на водата. Повечето бактерии ще загинат в момента, в който водата достигне точката на кипене, но някои бактерии се адаптират да издържат на високи температури временно, така че не забравяйте да кипнете водата си от 5 до 10 минути.

Филтрация през парче плат

Добре е винаги да носите със себе си бандана или друго парче фина тъкан. Когато трябва да пречистите мътна или мръсна вода, филтрирайте водата през чистата си кърпа, измийте кърпата и повторете, ако е необходимо, докато водата стане бистра.

Филтрацията на плат работи добре за премахване на по-големи частици като пясък, мръсотия и малка степен на замърсяване. Този начин на пречистване не премахва бактериите и паразитите.

Таблетки за пречистване на вода

Таблетките за пречистване на водата действат по подобен начин на системите за пречистване на вода в басейните. Хвърлете една или две във водата, изчакайте поне половин час и химикалите, освободени от таблетките, ще убият всичко опасно за организма ни.

Дестилация

Това е най-безопасният начин за пречистване и единственият за получаване на питейна вода от солена.

Имате нужда от голяма тенджера с вместимост 12-15 литра и огнеупорна купа, която да поставите вътре. Напълнете тенджерата до средата с вода и сложете купата да плува в нея. Купата не трябва да допира дъното на тенджерата. Затова е добре под нея да сложите дървена или метална поставка, която да предотврати контакта на двата съда. Обърнете капака на тенджерата обратно и го напълнете с лед. След като процесът започне, може да се наложи да досипете още лед. Целта на студения капак е да предизвика втечняване при контакт с горещите пари от кипналата вода. Образувалите се водни капки падат от капака и се събират в празната купа.

UV пречистване

Всичко, от което се нуждаете е прозрачна бутилка с вода и слънце.

Филтрирайте водата през парче плат, изсипете я в прозрачна бутилка и я изложете на пряка слънчева светлина. Уверете се, че в бутилката няма въздух. Изчакайте поне дванадесет часа. Предполага се, че ултравиолетовите слънчеви лъчи ще убият бактериите и другите организми във водата.

*Този метод на пречистване не е много безопасен, тъй като не можете да определите със сигурност колко време ще отнеме, докато всички микроорганизми не умрат.

Пречистване на вода с активен въглен.

Сложете на дъното на голям съд около 10 таблетки, които са увити в марля. Изсипете водата и я оставете за няколко часа да престои. На следващия ден ще бъде годна за пиене.

Сребро

Сребърните йони се справят перфектно с пречистването на водата. За целта поставете лист или парченце сребро на дъното на подходящ съд. Един ден е достатъчен, за да се изчистят всички бактерии. Предимството на сребърната вода е, че тя се съхранява по-дълго и не губи свойствата си.

Твоят принос

Разкажи ни за добър иновативен пример за устойчиво потребление на водните ресурси и участвай в нашата игра. Най-добрата идея ще получи подарък - бутилка за многократна употреба от нашите приятели от WaterToGo

 

 

Мисии: Устойчиво развитие

През 2020 година в MOVE.BG ще съсредоточим енергията си върху търсенето и подкрепата на решения за устойчиво развитие. Целта ни е да засилим експертния дебат, да включим колкото се може по-голяма част от обществото в него и да дадем територия и подкрепа за иновативни решения. Водатахраната и въздухът са във фокуса на нашата работа.

Отваряме нашата платформа за този световен разговор, защото знаем, че в България се раждат иновативни решения, които трябва да бъдат подкрепени, за да бъдем зелени и богати. Първата ни тема за устойчиво развитие е Мисия: ВОДА

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла