Нулевият отпадък е път, по който вървим цял живот

За призванието на Блажка Димитрова да живее в баланс с природата.


От Милена Цветанска, публикувана на 29 юли 2020

Ако прочетете това интервю, то може да се окаже за вас ново начало. Никога не е късно да променим старите си навици и да направим промяна. Каква?

Блажка Димитрова дава своята рецепта за хармоничен живот, което за нея означава живот в баланс и грижа за природата. В нейния разказ ще откриете не кулинарни рецепти, макар че като собственик на ресторант, тя загатва и за такива, а нейните рецепти за щастие. Да, тя има необикновено заведение за хранене  - Блажка създава първия ресторант с нулев отпадък в България, но и пример за ресторант, управляван изцяло от младежи в неравностойно положение. Тя е основател и на сдружението “Нулев отпадък-България”, което вдъхновява с практиките си стотици хора и им помага да осъзнаят отговорността си към средата, в която живеем и към личния си ангажимент да посрещнем с адекватни решения предизвикателствата на екологичната криза. 

Идеята, че всички заедно трябва да създаваме устойчивото бъдеще на България, направи “Нулев отпадък-България” част от Коалицията за зелен рестарт чрез иновации, инициирана от MOVE.BG. Тя включва бизнес организации, обединяващи иновативни компании, организации, ангажирани с практическото прилагане на модели за кръгова икономика, въглеродна неутралност и нулев отпадък, както и организации, които популяризират зелена култура на живот. Според тях успешното икономическо развитие на България минава през стимулиране на модерни и чисти производства, които създават нови работни места и растеж чрез иновации и с грижа за здравето на хората. 

Утопия ли е “живот с нулев отпадък” попитах малко скептично Блажка Димитрова - въпрос, който сигурно си задавате и вие.

Част от отговора получих малко по-късно, когато разбрах, че на Блажка й се налага да изхвърля боклук веднъж  месечно. Другата част от отговора ще откриете в интервюто. 

Какво представлява ZERO WASTE - философия, култура, начин на живот? 

Философията за нулевия отпадък е начин на живот, начин на мислене и съществуване! Ако трябва да обясня простичко какво се крие зад философията, бих обяснила принципите на философията. Пет са принципите, на които се базира тя и първият, с който винаги започвам, когато обяснявам философията е ОТКАЖИ (удебеляването е мое - б.р.) се - откажи се от нещата, от които нямаш нужда - кажи не на пластмасовите сламки, на найлоновите торбички, на бутилираната минерална вода и още, и още. 

Като човек, който вече почти 5 години следва философията, мога да кажа, че този принцип не важи само за опаковките, обаче. Не случайно, нулевият отпадък е философия - защото започва да определя целия ти живот. Отношението ми към опаковките, изобщо към предметите като цяло се трансформира и в отношението ми към хората. Днес много повече оценявам всяко нещо, което се озовава около мен. Не обичам краткотрайното ползване - както на опаковки, така и на хора. През последните години все повече ме натъжава това, което наблюдавам в общуването на хората и най-вече онази нагласа "Голяма работа, че се разделяме, ще се срещна друга или друга, има толкова много хора по-света". Онова усещане, че всичко е за бързо и лесно ползване, както са еднократните опаковки, се е пренесло при хората и това прави света още по-мръсен. 

Но да се върна към втория принцип: НАМАЛИ - намали потреблението на онези неща, от които имаш нужда. Любимият ми пример тук е пастата за зъби. Много от нас са виждали реклами на симпатични млади момчета и момичета с блестящо бели зъби, които вземат четката за зъби и слагат паста за зъби по цялата й дължина - а всъщност ти е необходимо, количество 5 пъти по-малко от това. И само с този пример си спестил около 5 пасти за зъби на година, а може би и повече. Само помислите за всички онези неща в ежедневието си, които ползвате повече, отколкото реално имате нужда! 

Третият принцип е ПРЕИЗПОЛЗВАЙ - преизползвай нещата около себе си - бутилка за вода за многократна употреба; бурканче от лютеница за сутрешното ти кафе; платнена торба за пазаруване. 

Четвъртият принцип е РЕЦИКЛИРАЙ - събирай разделно и хвърляй разделно. Рециклирането става все по-популярно и все повече хора в България го прилагат, което е чудесна стъпка към оползотворяване на отпадъка. Винаги, когато стигна до рециклирането, обаче, казвам на хората, че колкото и добра стъпка това да е, първите три преди това са онези, които наистина водят към промяната и, че там трябва да полагаме още повече усилия и мисъл. 

Петият принцип, с който аз лично започнах и бих слагала на първо място, ако бе по-разпознаваем, е КОМПОСТИРАЙ - превръщай органичния отпадък в почва. Този така естествен процес, но в същото време днес позабравен, е стъпката, която наистина превръща отпадъка ни в ресурс - да създадеш почва е изключително преживяване и насърчавам всеки да се поинтересува повече как да започне компостирането, защото е толкова лесно!

Блажка и дъщеря й.

Не е ли утопия да не произвеждаме никакви отпадъци? 

О, да, утопия е! И го потвърждавам, защото нулевият отпадък не е крайна цел, а път, който вървим цял живот. Ти не постигаш еднократно нулевия отпадък и именно в това е очарованието на тази философия и пълното й сливане с хората, които наистина я припознават - тя става част от теб, защото ние не сме съвършени и не е необходимо! Нужно е да има милиони хора, които всеки ден предприемат нови стъпки да намаляват отпадъка си, отколкото 100 човека, които го правят перфектно.

Може ли да дадете примери от България и света за най-добрите и ефективни zero waste практики? 

В България бих дала община Свиленград и тяхната система за събиране на отпадъка. Много ресторанти по света започват да прилагат философията за нулевия отпадък в бизнес моделите си. През септември 2019 година бях в Щатите с цел изследване на zero waste практики там и бях изненадана да разбера, че във Вашингтон, например, изграждат компостери в подземните паркинги и цели кооперации компостират и това се е превърнало в съвсем естествен начин на живеене. Друг пример отново от Щатите бяха стотици изградени градини по покривите на високите сгради. Ако се поразровите малко из Интернет, ще откриете много примери за всякакви малки и големи стъпки към живот с нулев отпадък.

Разкажете ми за вас - защо и как практикувате живот в баланс с природата?

Защото вярвам, че това е призванието ми! Откакто разбрах за философията за нулевия отпадък просто започнах да живея с нея. Всичко започна с въпрос: “Как да не изхвърлям боклук?”, провокиран от поредната сутрин, в която хвърлях боклук. Разбирайки за философията, осъзнах от какво имам нужда и започнах да живея много по-щастлив, пълноценен и свободен живот - без излишни неща, без суета и с много мисъл за бъдещето - моето, на дъщеря ми и на всички любими хора. Всичко, което правя е, че следвам принципите и дори днес вече не ми се налага да мисля за тях, защото те са станали част от мен и се случват съвсем естествено в ежедневието.

Как сте организирали вашия ресторант “Blagichka”, какви са вашите клиенти и как се отнасят към практиката за нулев отпадък? 

Трите са основните стълба, на който се базира ресторантът. Първият е начинът, по който пазаруваме и по който продуктите при нас пристигат - всичко е в многократни съдове, повечето неща се пазаруват насипно в буркани и кутии, в платени торби. Вторият стълб - начинът, по който доставяме на клиентите - отново всичко е в многократни съдове или компостируеми такива. И третият стълб - отношението ни към храната - ние се грижим за всяка част от храната, която влиза в кухнята ни - обелките от картофи правим на чипс, с листата на морковите и цвеклото правим крем супа, от всяко нещо прави вкусно хапване, а каквото не успеем да сготвим, компостираме. 

Клиентите на “Blagichka” са хора, които търсят смисъла в храната и в мястото, което посещават. Ние не просто сме първия ресторант с нулев отпадък в България, но сме пример за ресторант, управляван изцяло от младежи в неравностойно положение - управителят на ресторанта е 20-годишна девойка, а в кухнята имаме глухи младежи, които освен че готвят прекрасно, могат да вземат поръчката ви и да ви накарат да преживеете едно изключително преживяване.

Блажка с отличие на WWF за опазване на природата! Отличието признава и насърчава изключителните постижения на младите хора под 30 години, които дават значителен принос към усилията за опазването на природата.

COVID-19 имаше и позитивни екологични ефекти, но доведе и до увеличено замърсяване с отпадъци- като че ли все още нямаме осъзнаване за вредите , които нанасяме на природата?

COVID-19 е нещо, което аз самата все още не мога да опиша, да осъзная напълно и да оценя адекватно. Нещо така непознато, което предизвика целият свят... да се замисли, да оцени поведението си, да оцени приоритетите си....но истината е, че дори това огромно събитие, не е достатъчно, за да ни събуди дългосрочно. Да, пандемията доведе до позитивни екологични ефекти, но и всички виждаме маски, ръкавици и подобни предпазни средства по плажовете, в океаните, на улиците. Просто сме хора и мислим първо за себе си, за проблемите си, и едва след това за другите и природата. Но другата страна на нещата е, че все повече хора се събуждат, ама наистина се събуждат и променят средата към по-добро, пазят я и се грижат за нея, просто имаме нужда от още много такива хора.

Мислите ли, че пандемията е предизвикателство за хората, но и възможност да променим ежедневните си навици и да се замислим за отговорността ни към бъдещето на планетата?

Разбира се, ако не вярвам в това, няма да мога да ставам сутрин и да правя всички неща, които правя по цял ден. Всичко, което ни се случва, има причина и е резултат от колективните ни действия. Дори да смятаме, че сме невинни и нямаме никаква вина за случващото се и да си казваме “Как ли пък аз съм проблема, ами големите компании, които правят това и това, те вредят много повече!” - това е заблуда, защото другото, в което вярвам е, че всеки носи промяната, тоест от мен и от теб зависи какво ще бъде утрото. А аз искам утре да бъде по-красиво!

MOVE.BG и зеления начин на живот

Градска джунглае програмата на MOVE.BG в подкрепа на смелите зелени идеи и иновативните бизнес проекти, които работят по възстановяването на разрушения баланс между човека и природата. Чрез работилници и уебинари, ние предлагаме практически решения за прилагане на новаторски методи за дизайн на нов вид градски живот.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла