Устойчиво развитие

Градска джунгла

Градска джунгла е нашата програма, посветена на предизвикателството да живеем природосъобразно в градската среда. С всяка следваща година глобално процента на хора, живеещи в градовете, се увеличава. През 2018 вече 74% от населението на Европа живее в градове - ясен знак, че съществува необходимост от платформа за приложими решения как "град" и "природа" да не се превърнат в антоними. Чрез работилници и уебинари, ние предлагаме практически решения за прилагане на пермакултурата като метод за дизайн на нов вид градския живот.  

Основи на пермакултурата: първите шест принципа

28 август, МOVE.BG
Из разцъфналите полета и плодородни градини на пермакултура дизайна ни водят приятелите ни от "Градски експериментариум". В две последователни статии Илона, Екатерина и Маги ще ни запознаят с дванадесетте основни принципа зад т. нар. "вечноделие". Ето я и първата от тях: Преди да отидем във фермата “Араня” и да преминем през 12-дневен курс по пермакултурен дизайн, известен още като PDC (Permaculture Design Course), представата ни какво е пермакултура бе по-скоро бегла. Нямахме никаква идея с какво се захващаме. "Едно приключение през времето и пространството", както Себ, бивш австралийски пожарникар, определя пермакултурата. Една вечер той и неговият приятел Джим Боб (строител с естествени материали) пристигнаха във фермата на магически автомобил – рикша, превърната в малка къща със слънчев панел на покрива. [caption id="attachment_12424" align="alignleft" width="840"] Вълшебната рикша на двамата австралийци и опитни пермакултуристи.[/caption]
Изминали немалко километри, те се озоваха при нас непосредствено след посещение в една невероятна общност – Тимбакту, в която устойчиво живеят 20 000 семейства.
Първото, което ни предстоеше да научим от двамата енергични австралийци, бяха 12-те принципа на пермакултурата, обобщени от Дейвид Холмгрен в Permaculture: Principles and Pathways Beyond Sustainability. Настанихме се удобно под едно бананово дърво и разбрахме, че:
"Можем да изберем холистичен подход към живота, който да осигурява много от нашите нужди и да ни носи дългосрочно културно обогатяване."
[caption id="attachment_12423" align="alignleft" width="840"] Класната ни стая под дървото по време на курса по пермакултурен дизайн.[/caption] Как става това? Нека силата 12-те принципа бъде с нас!

Принцип 1: Наблюдавай и взаимодействай.

Г-н Нарсана е истинско въплъщение на този първи и фундаментален принцип в пермакултурата. Имахме усещането, че върви и "чете" природата. Отначало повече от нас виждахме само "дърво", "камък", "няколко храста", "горещо", "вятър". Вдъхновени от Нарсана, постоянно наблюдавахме, слушахме и усещахме.  Скоро пред очите ни фермата се трансформира в разнообразни, комплексни екосистеми, еволюиращи и взаимодействащи си във времето. Необичайна миризма? Какъв е този бриз? Идва ли от Югоизток? Забелязвайки всеки детайл, се почувствахме “тук и сега”, повече от всякога. [caption id="attachment_12422" align="alignleft" width="840"] Наблюдаваме – себе си и околния свят.[/caption] Също така научихме основна пермакултурна препоръка: ако е възможно, наблюдавайте терена си минимум година (или през поне няколко сезона) и след това започнете да работите по него. Изключително практичен съвет: колкото човек е по-добре запознат с природните цикли и влиянието им върху неговата територия, толкова по-подходящ и правилен ще бъде неговият дизайн на мястото, без излишен разход на време, пари или енергия. Принцип, който ни помага да взимаме осъзнати решения във всички други аспекти от живота си. Накрая инвестираното време се изплаща. Бил Молисън го представя по следния начин:
"Пермакултурата е философия на работата със, а не срещу природата; на продължително и внимателно наблюдение, а не на продължителен и неразумен труд; тя ни учи да виждаме в растенията и животните всичките им възможни функции, вместо да се отнасяме с тях като отделни продуктови системи.”
Спрете за момент, наблюдавайте, вдишайте, издишайте, действайте, повторете. Ефикасно е (и духовно, бихме добавили). Нека не забравяме, природата има 4.5 млрд години опит в проектирането на най-сложните, адаптивни, гъвкави и многофункционални системи. Наблюдавайки я, можем да научим поне едно-две полезни неща от нея, нали? Вече е ясно, че няма как да да я надхитрим с "по-добри" пестициди, защото се появяват точно толкова по-корави вредители. Затова е време да слушаме, да наблюдаваме и да се учим от невероятния гений на природата!

Принцип 2: Улавяй и съхранявай енергията.

Примери: събиране на дъждовна вода, повторно използване на сива вода, улавяне на енергията на слънцето и вятъра; строителство на пасивни къщи, в които е естествено топло през зимата и хладно през лятото, правете си зимнина от изобилието от летни продукти. Идея: Научете се как да правите лютеница! Съвет: не взимайте и не задържайте повече, отколкото ви е необходимо. Натрупването създава отпадъци. Споделете излишъка. Този принцип ни напомня за концепцията в йога "апариграха" – добродетел за смирение, ненатрупване на излишни материални блага. Как можем да прилагаме този принцип в градски контекст? Като събираме дъждовна вода на своята тераса и я използваме за поливане на мини кухненска градина например. Най-важното в града обаче се оказва да се научим да се грижим и съхраняваме собствената си енергия. [caption id="attachment_12421" align="alignleft" width="840"] Съхраняваме хранителна “енергия” в туршия от манго.[/caption]

Принцип 3: Постигай реколта

Колко готино звучи пермакултурата няма значение, ако тя не дава резултати. Реколтата като излишък над нуждите на системата показва, че нещата в функционират правилно. Пермакултурният ни проект трябва да ни осигурява най-малко материални продукти, ресурси или нематериални неща като здраве, сигурност, емоционално удовлетворение и т.н. Припомняме си, че “гладна мечка хоро не играе”. Прекрасно е да работим и влагаме време и усилия в дългосрочни цели, но също е важно да живеем и да се наслаждаваме на живота тук и сега. Ако това не е така, то е време да преосмислим функционалността на дизайна или живота си. А ако разгледаме една градинка в града, ресурсите, енергията и работата, инвестирани в засаждането и поддръжката на райграс и няколко реда мушкато, са отишли на вятъра, тъй като създадената “реколта” не изпълнява никаква конкретна функция освен да изглежда добре за няколко седмици. Същият резултат можехме да постигнем със засаждането на лавандула или евкалипт, които да спират комарите и други насекоми, срещу които иначе бихме използвали куп химикали. Пермакултурата ни насърчава да не хабим ресурси, а да ги впрегнем в това да произвеждаме, да създаваме живот и екосистеми, които са не само красиви, но и функционални.

Принцип 4: Приемай и прилагай уроците на жизнения опит

Отново г-н Нарсана е голямо вдъхновение за нас – винаги отворен за обратната връзка на учениците си, той изпълнява колкото може повече от препоръките още на следващия ден. Даването и получаването на обратна връзка е лесно само на думи. Това обаче е един от най-ефективните начини да порастваме, тъй като хората сме перфектно несъвършени същества, които се учим основно от грешките си. Някой ви дразни? Отпуснете се, дишайте, издишайте, и отидете да поговорите с този човек. Оставете емоциите и егото настрана и не забравяйте за голямата картина на пермакултурата! Бъдете спокойни и продължавате да правите света по-добро място! [caption id="attachment_12420" align="alignleft" width="840"] Участници в курса по пермакултура изслушват обратна връзка и коментарио по проекта си.[/caption] По отношение на саморегулирането имаме нужда от хора и социални политики, които се стремят да намалят разточителното потребление. Във всеки случай обаче започваме със себе си. Преди да си купите поредната вещ се запитайте "Наистина ли имам нужда от това?". Ако отговорът е "да", това местен продукт ли е? Можете ли да го намерите без опаковка? Или в такава, която поне можете да рециклирате? Напомнете си, че само по себе си консумацията няма да ви направи щастливи, а е по-скоро като да разчешете обрив - само ще ви раздразни и ще ви накара да искате повече. Още, още и още... Наистина ли смятаме, че подобна икономика, основана на непрекъснато нарастващото потребление и незабавно удовлетворение, може да продължи още дълго? В този TED talk очарователният строител на earthship, Рубен Кортес, се опитва да отговори на същия въпрос. Може би внуците ни ще ни попитат същото, когато жънат посятото от нашата липса на самоконтрол и отговорност. Ако това не ни мотивира достатъчно, за да променим поведението си дори малко, просто проверете "Колко роби работят за вас" на гениалния сайт slaveryfootprint.org.

Принцип 5: Използвай и цени възобновяемите ресурси и услуги на природата

Проста математика: консумация > ограничени природни ресурси. Селскостопанското производство зависи не само от невъзобновяемите ресурси на земята, но и от значително количество труд за поддръжка и грижа. Обратното на това естествените екосистеми стават все по-продуктивни и устойчиви с времето, което изисква все по-минимална човешка намеса. Защо да искаме да работим повече, когато можем да е по-малко? Някак сме започнали да вярваме, че повече е по-добре, без значение каква е цената, която плащаме ние и природата. Бил Молисън, обобщава: "Тъжната реалност е, че сме в опасност да загинем от собствената си глупост и от липсата на лична отговорност към живота. Ако изчезнем като види (или полудеем, бихме добавили) поради фактори извън нашия контрол, тогава можем да си отидем с гордост. Но да създаваме хаос, в който се самоунищожаваме благодарение на собственото си бездействие, абсолютно обезсмисля претенциите ни за съзнание и морал.” [caption id="attachment_12419" align="alignleft" width="840"] Използвана вода от кухнята (т. нар. "сива вода" или “grey water”) напоява близка градинка.[/caption]

Принцип 6: Няма такова нещо като отпадък

В природата всичко се връща обратно към нея. В градовете замърсяването се връща към нас. Ние дишаме, ядем, пътуваме с него. Какво е решението? Да консумираме по-умерено и осъзнато, да отказваме да произвеждаме боклук и да рециклираме колкото можем повече. Повтаряйте си мотото на 3-те “R” в пермакултурата: reduce-reuse-recycle. Към тях обаче добавяме и още две: refuse и repair. Така непрекъснато си припомняме истинската стойност на живота – не става въпрос да притежаваме все повече материални вещи, а повече опит и преживявания, повече усмивки и повече време прекарано с близките хора. Да разчистим място за по-смислено съществуване ни вдъхновяват Джош и Райън – така наречените "Minimalists". Техните лични истории със сигурност докосват и подтикват да се отървем от всички неща, които не ни трябват! Концепцията за нулев отпадък има само добавена стойност към ежедневния живот на хората: повече време и пространство за приятели, хобита, нови умения като как да направим маса от палети или как да опаковаме багажа си за месеци пътуване за 15 минути; повече познания за рециклирането, повторното използване на ресурси и компостирането... и дори печелим малко джобни от продадените предмети на старо! Защото кому е нужна краставица в найлон, след като тя си има собствена “опаковка”? Защо не си купим термо чаша или да използваме бурканче, вместо всеки път да си взимаме кафе в картонена или пластмасова чашка? От старата скъсана хавлиена кърпа можем да си направим невероятни тампончета за грим, които да използваме повече от веднъж, а копчето на палтото можем да зашием, вместо веднага да си купим ново палто. Знаем, че първоначално може да изглежда като голямо предизвикателство да произвеждаме по-малко боклук (особено в градски контекст), но това е напълно възможно! Например рецептата за успеха на начинаещите може да бъде: платнена чанта за пазар + кутия за обяд за многократна употреба. Промяната в света се случва с точно такива малки стъпки от хора като мен и теб. Така ни каза Тулджама, дамата от снимката и наш учител. [caption id="attachment_12418" align="alignleft" width="840"] Тулджама: “Промяната започва с нас, тук и сега, защото ние сме Земята”.[/caption] Останалите шест принципа на пермакултурата очаквайте Основи на пермакултурата: 12-те принципа, част 2!

Повече за пермакултурните ни гидове от "Градски експериментариум":

[caption id="attachment_12298" align="alignleft" width="400"] Екатерина Василева[/caption]

Психолог по образование, пътешественик по душа и природолюбител по рождение, Екатерина наскоро открива житейската си страст – пермакултура и живот в общности. Трупа опит в неправителствения сектор, в сферата на човешки ресурси, преподава, работи за подобрение на образованието, но въпреки това все нещо й липсва. Открива го в Индия, където през 2018 преминава през курс по пермакултурен дизайн в Aranya Agricultural Alternatives. Завръща се в България, заредена с идеи за преобразяване на градската среда, за повече досег със земята и едно по-хармонично съжителство на пъстроцветните софийски персонажи. 

[caption id="" align="alignleft" width="400"] Илона Ангелова[/caption]

Илона Ангелова завършва Лондонския моден университет през 2015 г. Не след дълго забързаният и консуматорски живот в космополитния град и модната индустрия я връщат обратно в родния й град София. Предизвикана от нуждата да намери смисъл, удовлетворение и своето място в света на екологията и устойчивото развитие, тя се впуска в едно изследователско пътешествие. След година пътувания, доброволски инициативи, обучения и време прекарано в алтернативни общности, се среща с Пермакултурния дизайн. Неговата философия събира всичките й интереси и важни за нея ценности в една дисциплина, която решава да изучава в движение. “Пермакултурата като ръководство за дизайн на живота в града” е темата на личния й експеримент, която вдъхновява многобройните идеи за бъдещи проекти в сътрудничество със стари и нови приятели.

[caption id="attachment_12449" align="alignleft" width="400"] Мадлен Зашева[/caption] Мадлен Зашева е част от младежкото поколение, израстнало в доброволческите среди на неправителствения сектор в България, и като всеки един от тези млади хора носи в себе си любовта към света, различното, новото, промяната. Скоро завършва Педагогическият факултет на Софийския университет – специалност Неформално образование. В свободното си време прибира бездомни животни, а в останалото време е градинарка – професионално и любителски. С Пермакултурата се среща случайно и отдалеч – тръгвайки от Валдорфската педагогика, минавайки през биодинамичното земеделие и накрая любовта към земята я събира с Илона и Екатерина, с които заедно разработват проекта “Градски експериментариум”. MOVE.BG

Сателитни снимки показват последиците от пожарите в Австралия

Благодарение на отворените данни всеки един от нас може да “изследва” какво се случва в родината на кенгуруто, както и на всяка една друга точка от нашата планета.

8 януари 2020, Марин Маринов

Ще започне ли зелена революция през 2020?

Защо новата година ще бъде ключова за бъдещето на нашата планета и защо е важно да "стъпим" по зелен начин на Луната.

6 януари 2020, Марин Маринов

Наръчник за Коледа с по-малко отпадъци

Коледа. Празник на щедрост, заедност и...боклук. Как да намалим отпадъците, които ще генерираме тази Коледа, и защо това е важно, научете в следващите редове.

18 декември 2019, Tatiana Rehmova

София стана част от Световната седмица на кръговата икономика в градовете

Като част от работата си в подкрепа на устойчивите решения за градски живот, MOVE.BG беше домакин на софийската спирка на Circular Cities Week 2019. Събитието в столицата се организира от нашите приятели от “Институт кръгова икономика”.

15 ноември 2019, МOVE.BG

От добива на въглища до рециклирането: електронните продукти и тяхното въздействие върху природата

На 16 октомври (сряда) от 19:00 часа Coworking by MOVE.BG ще бъде домакин на среща-разговор за новите и старите замърсители на природата, организирана от нашите приятели от “За Земята”.

15 октомври 2019, МOVE.BG

Озоновият слой: невидимият защитник, който ни пази

Защо тази част от земната атмосфера е толкова важна и как е свързан 16 септември с борбата за запазване на озоновия слой, научете в следващите редове.

16 септември 2019, Марин Маринов

Чистият въздух е право и всеки един от нас може да го защити

Димо Господинов ни разказва за съдебната борба на “Групата за чист въздух”, защо е важно да си търсим правата и как чистият въздух може да стимулира икономическото развитие на София и на България като цяло.

29 юли 2019, МOVE.BG

Скритите тайни на бутилираната вода

Юли е световният месец без пластмаса: знаете ли какви предизвикателства крият пластмасовите бутилки и какви са решенията, според новия проект “Чешмите в България”? Разберете сега.

3 юли 2019, Tatiana Rehmova

Науката решава проблеми: Нови подходи за опазване на Земята

В поредния брой на “Науката решава проблеми” ни гостува д-р Радостина Иванова от БАН, която ни разказва за разработването на съвременни и ефективни подходи за устойчиво опазване на околната среда.

2 юли 2019, МOVE.BG

Компостирай у дома: бързо, лесно, забавно

Какво е компостиране? Какво компостираме? Как да си направим компостер у дома и кои са другите важни фактори при компостирането? Свалете безплатно нашия наръчник и научете как.

19 юни 2019, Tatiana Rehmova

Ако не вземем мерки веднага, последствията за климата ще са необратими - Грийнпийс

Организацията започна европейска еко обиколка със своя легендарен ветроход “Rainbow Warrior” под мотото “Заедно за климата”, а България беше втората спирка на инициативата.

17 юни 2019, Марин Маринов

Колко безопасен за здравето е въздухът в твоя град?

Тази година мотото на Световния ден на околната среда е “Победи замърсяването на въздуха”, като специален проект на ООН показва колко опасен за здравето ни е въздухът в над 4000 града по света.

5 юни 2019, Марин Маринов

Среща с иновативния стартъп Plan A

MOVE.BG беше домакин на среща-разговор с Любомила Йорданова, основателката на берлинския иновативен стартъп Plan A.

21 май 2019, Марин Маринов

Занемарени пространства в 4 български града получиха нов живот с иновативен дизайн

Любими места в София, Плевен, Силистра и Търговище станаха част от второто издание на инициативата “Почисти и разкраси с CIF”, чийто партньор е MOVE.BG

20 май 2019, МOVE.BG

Възможна ли е неутрална спрямо климата икономика в Европа и къде е мястото на България?

През юни Европейският съвет ще приеме новата 5-годишна Стратегическа програма за бъдещето на ЕС, като планът за климатично неутрална икономика се очаква да бъде едно от ключовите положения в нея.

20 май 2019, Марин Маринов

96% от българите смятат, че сме отговорни за опазването на природата

Според най-новото проучване на “Евробарометър”, 94% от хората у нас, също така, подкрепят тезата, че грижата за природата е ключова в борбата с климатичните промени.

15 май 2019, Марин Маринов

Този уикенд - предай килограм пластмаса, вземи безплатна книга

В пет български града ще се проведе седмото издание на инициативата “Книги за смет”.

10 май 2019, Марин Маринов

7 неподозирани факта за хранителните отпадъци и как да ги намалим

Колко храна изхвърля един българин? Колко процента от изхвърлената храна е годна за ядене? Разберете сега.

18 април 2019, Tatiana Rehmova

5 важни факта за пластмасата и как да я ограничим

Възможно ли е пластмасата за еднократна употреба да изчезне от Европейския съюз (ЕС)?

4 април 2019, Tatiana Rehmova

Градска джунгла vol.4 - Компостирай у дома

13 февруари 2019, МOVE.BG

Събитие

Градска джунгла: Среща на анонимните компостиращи

11 януари 2019, МOVE.BG

Събитие

Градска джунгла vol.3 - Компостирай у дома

2 януари 2019, Yana Dalekova

Силата на българските билки, традиции и осъзнати избори

Интервю на Градски експериментариум с д-р Пашкулев

12 ноември 2018, Градски Експериментариум

Основни принципи на пермакултурата: още шест

3 ноември 2018, МOVE.BG

Събитие

Градска джунгла vol.2 - Компостирай у дома

20 октомври 2018, Yana Dalekova

Събитие

Градска джунгла: Компостиране у дома

Учим лесни техники за домашно компостиране – на терасата, в кухнята или в малкия градски двор.

28 август 2018, МOVE.BG

Пермакултура: настоящата революция и бъдеща еволюция

Две будни момичета разказват за малките действия, простотата, с мисъл за природата и най-вече за хората. За нас. 

15 август 2018, МOVE.BG

виж повече