101 смели идеи търсят нов подход за стимулиране на иновациите в ЕС

Идеите обобщават вижданията на водещи учени и новатори в бизнеса за нови политики и подходи за подкрепа на науката и иновациите в Европа , които се родиха по време на R&I Tour d’Europe в 16 държави, включително организираното от MOVE.BG събитие в София.


От МOVE.BG, публикувана на 15 март 2019

Какво е мястото на иновациите в европейския процес? Как научните изследвания могат да стимулират устойчива конкурентна икономика в Европа? Какви са механизмите за споделеност, отвореност и общностно развитие на иновациите и науката в Европейския съюз?

Тези въпроси намират отговор в новия паневропейски сборник 101 идеи, представен на форум на 5-ти март в Брюксел , който срещна водещи фигури от академичната общност, новатори в бизнеса и публичния сектор, както и представители на иновативни европейски тинк танкове.  Той е финалното събитие на проекта “Обиколка на Европа” на RISE ( R&I Tour d’Europe) - консултативна група от 30 водещи европейски учени, която съветва европейския комисар за изследвания, наука и иновации – Карлош Моедаш. “Обиколката на Европа”е и част от по-мащабната идея на председателя на ЕК  Жан-Клод Юнкер за дебат за бъдещето на европейския проект.

Стоте и една идеи са резултат от едногодишна обиколка в 15 държави от ЕС плюс Сърбия, където представители на RISE се срещнаха с водещи местни представители на иновативната научна и бизнес общност. MOVE.BG e партньор на RISE за България и съ-организатор на българската спирка на R&I Tour d’Europe, която даде форум на водещи учени от България, новатори в бизнеса и стартиращи компании с приносни идеи за нов подход в развитието на науката и иновациите в Европа .

MOVE.BG в подкрепа на българските новатори

Саша Безуханова, основател и Председател на Борда на MOVE.BG участва в конференцията “101 идеи” в Европейската комисия в Брюксел, където беше представен едноименния сборник. Безуханова бе един от участниците по време на панел, посветен на това как да изградим работещи визии за научните изследвания и иновациите, така че те да създават стойност за цялото общество и да дадат нов устрем на европейската идея.

“Трябва да променим ролята на научните изследвания и иновациите в Европа. От подкрепа основно на идеи за икономически растеж и увеличаване на производителността към нова ценностна рамка. Такава, която стимулира проекти,  даващи решения на големите предизвикателства пред света и осигуряващи среда за устойчиво развитие на обществото и щастлив перспективен живот на хората в новата реалност на  глобална свързаност и нарушен баланс човека и природата”, сподели Безуханова.

Саша Безуханова по време на представянето на “101 идеи”, Брюксел, март 2019.

Сред стоте и една идеи има редица предложения от българската среща като:

  • Намаляване на нарастващата дистанция между европейските институции и гражданите чрез поставяне на хората в центъра на вземане на решения и изграждане на доверие
  • Въвеждане на социална отвореност в науката, за да стане тя близка до нуждите на обществото
  • Подкрепа за новите гнезда на иновации извън традиционните центрове като университети
  • Спиране на сравняването на ЕС със САЩ и Китай - европейските граждани искат независима, силна и чуваща Европа, а не такава, която имитира чужди модели
  • Възстановяване на връзката между минало, настояще и бъдеще - още от времето на Ренесанса науката и изкуството имат дълбок общ корен в Европа
  • Осъзнаване, че пътят към иновациите не е лесен и бърз

“101 идеи” не са стратегия, а средство за дебат на европейско, национално и местно ниво, обясни Дария Татаж, ръководител на групата RISE.

MOVE.BG ще продължи да дава форум и да стимулира активен дебат по темата с  доказаните български учени и създателите на смели новаторски проекти, които искат да променят България, Европа и света към по-добро.

Водени от познаването на иновационния потенциал на страната ни и възможностите на българските новатори да решават световни предизвикателства, стартирахме последния ни мащабен проект: The ChangeMakers of Bulgaria - Двигателите на промяната в България. Инициативата идентифицира, свързва и обединява променящите страната ни личности в национална мрежа.

Убедени сме, че България има таланти, които адресират световни предизвикателства. Затова искаме да покажем техните лица и да стимулираме обща работа между тях за позитивна градивна промяна в България и от България за света,

Създавайки заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Актуално