Експерти посочват следващите важни стъпки след приемане на Пътната карта за климатична неутралност на България

Залагане на национална цел за декарбонизация до 2050 година е една от препоръките в Отворено писмо на членове и наблюдатели на Комисията за енергиен преход. Писмото е подкрепено от граждански организации, сред които и инициираната от MOVE.BG Коалиция “За зелен рестарт”.


От МOVE.BG, публикувана на 11 август 2023

След като в следващите дни Комисията за енергиен преход (КЕП) приеме “Пътната карта за неутралност по отношение на климата на България”, трябва да бъдат направени няколко важни стъпки, за да се гарантира успешната декарбонизацията на страната. Това посочват членове на КЕП в Отворено писмо до отговорните институции, изпратено на 11-ти август и подкрепено от граждански организации, сред които и инициираната от MOVE.BG Коалиция “За зелен рестарт”. Една от препоръчаните стъпки е залагане на национална цел за климатична неутралност на България до 2050 година.

Тази цел може и трябва да бъде приета като част от предстоящата актуализация на Закона за ограничение на изменението на климата (ЗОИК), посочват авторите на писмото. Сред останалите препоръки са изготвянето на законодателна рамка за секторни цели или въглеродни бюджети, която да бъде интегрирана в ЗОИК и която да осигури съответствие с текущата актуализация на Националния план в областта на енергетиката и климата (НПЕК) за декарбонизацията по сектори, с фокус върху енергетиката, индустрията, транспорта, сградите, селското стопанство и земеползването. Също така, в Писмото се предлага и продължаването на работата КЕП в рамките на процеса на актуализация на НПЕК, както и възможната актуализация на Националния план за възстановяване и устойчивост и изготвяне на главата RePowerEU в него, свързани с развитието на ВЕИ и намаляването на зависимостта от изкопаеми горива.

Пътната карта за неутралност по отношение на климата на България трябва да вземе предвид както рисковете, свързани с климатичните промени, така и променящите се реалности по отношение на електроенергетиката в  България, и взаимодействащите с нея икономически, екологични и социални фактори,” се посочва в писмото.

Писмото е подписано от членове и наблюдатели на Комисия за енергиен преход - Апостол Дянков, ръководител на програма „Климат и енергия“, WWF България; Меглена Антонова, директор на „Грийнпийс“ – България; и Тодор Тодоров, координатор в направление „Енергиен преход” в ЕС „За Земята” и Bankwatch Network. Инициативата е подкрепена от членовете на Коалиция “За зелен рестарт”, включително от MOVE.BG и “Институт Кръгова Икономика”, както и от представители на Коалиция за климата България - БлуЛинк – Мрежа за гражданско действие, Горичка, Институт за зелена политика.

Припомняме ви, че Комисията за енергиен преход (КЕП) е една от подкомисиите в рамките на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка (КСЕЗС) - основният консултативен орган към Министерския съвет, свързан с диалога със заинтересованите страни с цел координация на политиките за устойчиво развитие, включително прилагането на Европейския зелен пакт (Зелената сделка) и реформите и инвестициите в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Прочетете целия текст на Отвореното писмо тук.

Още за инициираната от MOVE.BG Коалиция “За зелен рестарт”, в която работим вече над три години заедно с WWF България, “Грийнпийс”-България и “Институт Кръгова Икономика”, можете да научите тук.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Включи се и ти!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла