Народното събрание отхвърли спорните промени в Закона за горите

Срещу готвените изменения се обявиха редица експерти и организации, включително инициираната от MOVE.BG Коалиция “За зелен рестарт”.


От МOVE.BG, публикувана на 29 юли 2023

Народното събрание отхвърли проекта за изменение и допълнение на Закона за горите, разрешаващ двойното или тройно увеличаване на дървета и премахването на част от настоящите контролни механизми за сеч в българската гора. Промените бяха критикувани от редица експерти и организации, които призоваха за тяхното отхвърлвне в НС. Инициираната от MOVE.BG Коалиция “За зелен рестарт” също призова депутатите в Отворено писмо да отхвърлят промените, защото те застрашават българската природа и население, включително и заради функциите на дърветата да смекчават щетите от засилващите се климатични промени, например при наводнения и свлачища. Промените предизвикаха опасения, че сечта ще бъда използвана и за политически цели в навечерието на местните избори тази есен.

Гласуването

Късно вечерта в петък депутатите отхвърлиха проекта за ЗИД на Закона на горите - от 196 гласували народни представители “за” гласуваха 98, “против” - 92, и “въздържал се” - 6.

“Добра новина за всички ни, приятели! 

Парламентът отхвърли предложените промени в Закона за горите, които предвиждаха допускането на двойно по-голяма сеч. 

Обединените граждански усилия дадоха резултат. 

Поздравления и благодарност на всички, които се включиха с активна позиция за спасяване на българската природа,” сподели Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на Коалиция “За зелен рестарт”.

Резултатът от гласуването в НС. Източник: стопкадър от живото излъчване на пленарното заседание.

Прочетете писмото на Коалиция “За зелен рестарт”, което призовава народните представители да отхвърлят промените в Закона за горите, тук. Освен това, над 25 експерти и интелектуалци, сред които и основателят на MOVE.BG Саша Безуханова, също призоваха за неприемане на предложенията - научете още тук.

Още за дейностите на Коалиция “За зелен рестарт” можете да прочетете тук

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла