Възстановяването след COVID-19 трябва да бъде зелено, призоваха водещи британски компании

Ключови местни и международни бизнеси изпратиха отворено писмо до британското правителство с конкретни мерки за зелен рестарт на икономиката.


От Марин Маринов, публикувана на 10 юни 2020

Кризата с коронавируса трябва да бъде използвана като възможност за решаване на един от най-сериозните проблеми пред обществото и здравето на хората - климатичните промени. Трябва да се създадат конкретни планове, чрез който финансирането за рестарт на икономиката задължително да бъде обвързано с прехода към чиста икономика. Затова призоваха водещи британски компании от ключовите сектори на енергетиката, телекомуникациите, финансите, продажбата на дребно, леката промишленост, строителството и водния сектор. Те изпратиха отворено писмо до министър председателя Борис Джонсън и министри с конкретни предложения за зелен преход след COVID-19. 

Инициативата е подкрепена от над 200 от основните британски корпорации и международни компании, работещи на Острова. Сред тях са Siemens, Llyods Bank, Mitsubishi, Signify (Philips), телекомуникационния гигант Sky и едно от водещите ВИК дружества - Yorkshire Waters. Подписалите писмото са членове на The Prince of Wales’s Corporate Leaders Group - бизнес организация, която обединява компании, подкрепящи идеята за изграждане на климатично-неутрална икономика.

Защо е нужен зелен рестарт на икономиката?

Възстановяването на баланса човек-природа не може да бъде отлагано повече, заявяват участниците в инициативата. Те настояват да не се правят компромиси и изискването за зелени практики да бъде правило, а не изключение при подпомагането на компании в настоящата криза. Министерствата трябва да публикуват конкретни зелени планове, а не да се правят заявления на парче за подкрепа на електрически автомобили, например. 

Инициаторите на писмото предлагат следните мерки:

  • инвестиране в нисковъглеродни иновативни индустрии и инфраструктура:
  • поставяне на фокус върху сектори, които по най-добрия начин едновременно помагат на околната среда, създават нови работни места и икономически растеж, като, също така, помагат за декарбонизацията на икономиката;
  • въвеждане на механизми, които да гарантират, че подпомаганите с публични средства компании са добре управлявани и изпълняват климатичните цели.

“Решенията, които политиците вземат сега, ще окажат въздействие върху целите за нулеви вредни емисии. Тези решения ще имат последици за десетилетия,” заяви пред BBC Мериам Оми от световния финансов консултант Legal and General, един от инициаторите на писмото.

“Въвеждането на амбициозен зелен пакет за икономическо възстановяване - с пътища за компаниите да изградят нужните стратегии и за инвеститорите да могат да пренасочат финансиране към зелени проекти - е въпрос не на избор, а на необходимост.”

А в България?

Преди броени дни водещи участници от иновативната екосистема изпратиха отворено писмо до българското правителство с настояване за зелен рестарт на българската икономика. В коалицията, създадена от MOVE.BG, влизат ключови бизнес и граждански организации, които призовават да използваме възстановяването след коронавируса като възможност - да изградим една модерна икономика, която се грижи за здравето на природата и хората, като в същото време създава нови работни места и икономически растеж чрез иновации. Подпишете писмото сега! Защото действията на всеки един от нас имат значение!

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика