Зеленият дневен ред: Макрон предлага да се създаде нов икономически модел за Европа

Идеята е една от основните задачи на предстоящото френско председателство на Съвета на ЕС, сподели на пресконференция Еманюел Макрон.


От Марин Маринов, публикувана на 16 декември 2021

Светът днес е различен от светът преди 30 години, когато е подписан Договорът от Маастрихт, стоящ в голяма степен в основата на Европейския съюз, такъв какъвто го познаваме днес. Необходим е нов модел за Европа, който да отчете водещите предизвикателства сега и в следващите години - коронавирусът, климатичната криза и дигиталната трансформация. По този начин ще гарантираме, че ЕС ще има водеща роля в света и ще бъде по-силен и обединен. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, представяйки визията на неговото правителство за предстоящото шестмесечно френско председателство на Съвета на ЕС от януари до юли 2022 година. 

Франция ще организира извънреден Европейски съвет на държавните и правителствени ръководители на 10 и 11 март, посветен на създаването на този нов европейски икономически модел - на растеж и инвестиции, заяви Макрон. Срещата ще бъде месец преди президентските избори във Франция, на които се очаква настоящият държавен глава да се кандидатира за втори мандат.

"Трябва заедно да определим каква ще е Европа 2030. Френското председателство трябва да бъде поводът и възможността да си представим новия европейски модел - модел на производство, солидарност и регулации. Нашата Европа трябва да е Европа, която може.”

Франция начело на ЕС: за първи път от 2008 година

За представяне на визията на председателството Макрон организира специална пресконференция в централната зала на Елисейския дворец. Целият сценарий на събитието от един час представяне на приоритетите и един час директен разговор с журналисти в залата беше оформен с цел да представи френския президент като лидер на проевропейците, коментираха френски и международни медии. Това е едва втората подобна медийна изява на Макрон, чийто мандат изтича през пролетта на 2022 - първата беше през април 2019 година по време на протестите на движението на “жълтите жилетки”.

Залата с журналистите секунди преди започването на пресконференцията. Снимка: стопкадър от живото излъчване.

Френското председателство ще има три тематични кръга, върху който ще бъдат съсредоточени усилията, сподели държавният глава, като основната цел е изграждане на силен и суверенен Европейски съюз. Първият тематичен кръг включва основните “оперативни” задачи пред ЕС, които според Макрон и екипа му са:

  • реформиране на Шенгенското пространство по модел на Еврозоната с политически съвет, който да го наблюдава и да осигурява сигурността на границите; 
  • засилване на сътрудничеството в отбраната на ниво ЕС;
  • поддържане на нов тип работещи отношения със съседите - основно нов подход към Африка, така че да се гарантира икономическото развитие на континента и да се спре нелегалната миграция; 
  • ясни ангажименти към европейската перспектива на Западните Балкани. 

Вторият тематичен кръг, който ще бъде фокус на френското председателство на Съвета на ЕС, ще бъде изграждането на нов модел за Европа.

Какво се предлага да включва този нов модел?

Моделът, определен от Макрон като икономически модел на растеж и инвестиции, ще включва три стълба. Първият е осигуряване на капацитет за производство: Европа, която създава нов тип икономика - икономика на стойността, базирана на иновации и гарантираща работните места.

Евросъюзът трябва бъде лидер в индустриалните процеси, заяви френският президент - от водород, космос и здравеопазване през облачни технологии и отбрана до творчески индустрии и култура. Да се развиват както индустрии, които съществуват, така и да се създадат нови, за да се осигури технологичният суверенитет на блока.

Във всичките тези сектори трябва да бъде осигурена висока степен на технологично проникване, за да се гарантира конкурентоспособността и просперитета на ЕС, смята екипът зад френското председателство. Но и да се осигурят лостове Европа да може да бъде фактор в този нов свят и да изгради капацитет да влияе на бъдещото развитие на света. 

За да бъдат постигнати тези задачи, бюджетните и финансови правила, каквито са в момента в ЕС, трябва бъдат промени спрямо новите условия на постковид света, заяви няколко пъти по време на пресконференцията Макрон. По този начин ще се осигури гъвкавост и възможност за извършване на необходимите инвестиции по основните приоритети, най-вече климатичен и дигитален преход. Необходима е и по-голяма интеграция на европейските финансови пазари, за да могат да бъдат осигурени средствата за инвестиции.

"Трябва да гарантираме позициите на Европа в този нов свят," смята държавният глава на Френската република.

До март месец Париж ще подготви нов европейски план за инвестиции и ще работи за създаване на нови индустриални обединения по сектори в Европейския съюз.

Вторият стълб: климат

Вторият стълб на предлагания от Франция нов икономически модел на Европа е климатичната криза, като, според Макрон, ключова задача е борбата с климатичните промени и икономическото развитие да не се противопоставят, а да вървят ръка за ръка в една посока. Трябва да се привлекат индустрията и домакинствата към европейските климатични цели, смята президентът, защото ако се вземат подходящи мерки да се осигури справедлив преход, то ще бъде осигурен и успехът на европейската стратегия за климата.

"Да помирим икономическото развитие и климата. Европа има шанса да се превърне в лидер в този нов път на развитие, защото може да мултиплицира ефектите от създаването на нови работни места и икономика със стойност, превръщайки се в първия климатично неутрален континент."

Като първи стъпки за реализиране на този стълб, френското председателство планира да придвижи напред пакета “Готови за 55”, чрез който трябва да се променят редица европейски разпоредби, за да бъде осъществена целта за намаляване на парниковите емисии с най-малко 55% до 2030 спрямо 1990 година, както и да бъде постигната основната задача на Европейски климатичен пакт (Зелената сделка) - климатична неутралност до средата на века. 

От пакета “Готови за 55” Макрон изтъкна специално значението на приемането през следващите шест месеца на въглеродния данък за внос. През юли тази година Европейската комисия предложи механизъм за регулиране на въглеродните граници (Carbon Border Adjustment Mechanism), чрез който трябва да се предотврати т.нар. "изтичане на въглерод“, като се въведе въглероден данък върху стоки, които се внасят в Европейския съюз. Според Макрон, така ще се гарантира европейското производство и европейските климатични цели, защото ще бъде спряна практиката европейски производства да се местят в територии с по-ниски климатични изисквания и след това продукцията да се вкарва отново в ЕС.

Макрон не пропусна да представи отново своята визия за европейските цели, а именно, че климатична неутралност не означава по-малко производство и загуба на работни места, а повече иновации, трансформиране на политики, осигуряване на необходими регулации и инвестиции, по-ефективно използване на енергията, по-сигурни работни места, както и разработване и въвеждане на решения за декарбонизацията на икономиката, така че тя да бъде конкурентоспособна.

Според френския президент, ключова задача на климатичния стълб на новия европейски модел трябва да бъде и обединяването на мерките за справяне с глобалното затопляне с политиките за защита на биоразнообразието. Като първа стъпка, френското председателство ще положи усилия да придвижи предложението на ЕК от октомври за борба с т.нар. вносно обезлесяване - забрана на вноса на соя, говеждо месо, палмово масло, какао, кафе, когато тяхното производство допринася за обезлесяване на земи.

"Трябва да синхронизираме нашите действия и планове за борба с климатичните промени и тези за опазване на биологичното разнообразие, защото двете предизвикателства са свързани."

Представянето на логото на френското председателство по време на пресконференцията. Снимка: стопкадър от живото излъчване.

Трети стълб: Европа - дигитален лидер

"Да превърнем Европа в дигитална сила.

Цифровите технологии променят всички производствени процеси, те са в сърцето на иновациите, на създаването на работни места и на растежа. Те, също така, защитават нашите европейски ценности. Трябва да създадем Дигитална Европа и да я приведем в действие."

За да се случи това ключова задача, според Макрон, е да бъдат подкрепени иновациите - чрез фондове на европейско ниво за инвестиране в стартъпи. По този начин Европа ще може да се развие по-бързо и по-силно в епохата на дигитализация и да навакса изоставането си спрямо Съединените щати.

Друга основна задача на новия европейски икономически модел е пълно задействане на единния цифров пазар в ЕС чрез премахване на границите между 27-те държави, опростяване на правилата и мерки за интегриране на пазара.

За осъществяването на тези цели френското председателство ще предприеме няколко стъпки, сред които е приемането на европейско ниво на договорените данъчни правила от Г-20 по рано тази година - 15% минимален корпоративен данък за мултинационалните компании с над 750 милиона евро приходи (основно това са дигиталните корпорации), както и изискване за по-големите корпорации да плащат данъци в страните, където продават своите услуги и продукти. Друга цел на председателството ще бъде финализирането на двете европейски директиви, насочени към цифровите услуги:

  • Законодателният акт за цифровите пазари (Digital Market Act): според Макрон, този документ ще въведе регулация на сектора, така че да не се позволи мултинационалните дигитални компании да станат монополисти и да "убият духа на икономическото развитие"; 
  • Законодателният акт за цифровите услуги (Digital Services Act): предложението на ЕК, смята президентът, ще въведе необходимия режим на отговорност на дигиталните платформи за продуктите и съдържанието, което предлагат.

Трябва да отбележим,че двете предложения получиха както положителни оценки от журналистически организации, така и критики, и препоръки.

Четвъртият стълб: осигуряване на качествена заетост

Според Макрон, четвъртият стълб на новия европейски икономически модел трябва да бъде мерки, които да гарантират, че Европа създава и поддържа качествени работни места с добро заплащане, така да се осигури просперитет и възможности за развитие на заетите хора.

Важни аспекти на този стълб са, от една страна, диалогът със социалните партньори, а, от друга - хората да бъдат обучени с дигитални умения, така че никой да не изпадне нито от климатичния преход, нито от дигиталния.

Европа на хуманността 

Последният трети тематичен фокус на френското председателство е озаглавен “Европа на хуманността", целящ запазване и засилване на ценностната база на ЕС. Затова Франция е подготвила различни дейности, свързани с европейските устои: чествания на 30-тата годишнина на Договора от Маастрихт (приет 1992 година) и поощряване на диалога със страни, които имат проблеми с една от основните европейски ценности - върховенството на закон.

През юни 2022 година Франция планира събиране на европейските университети, за да се гарантира независимостта на историците и взаимодействието им с други учени, така че ЕС да се противопостави на тенденциите за реваншизъм сред определени кръгове по исторически теми. Макрон отново повтори своята теза за нуждата от създаване на европейски университети, защото те, според него, са в основата на успеха на Европа през вековете, както и предложи създаване на европейска академия на науките, която да събере топ учени от 27-те държави и те да съветват европейските лидери как да се развива Съюзът.

Битката за Европа продължава и тя не трябва да бъде с тесен мироглед и ограничена, защото тази битка поддържа духа ни да вървим напред и да се развиваме, заяви на финала Макрон.

"Ние искаме да продължим да се борим за Европа - ние забравихме, че това е, което ни прави европейци."

А в България?

Време е да осъзнаем, че зелената трансформация и устойчивото развитие ще помогнат на България да бъде успешна и просперираща държава. Това се казва в специалното отворено писмо до новото правителство, изпратено от инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации “За зелен рестарт”. В него се настоява и за няколко спешни мерки, включително отразяване на политиките и процесите от „Подготвени за цел 55“ към годишната програма на България в процеса на вземане на решения на Европейския съюз за 2022 година.

Какво още препоръчва Коалиция "За зелен рестарт" и с какви аргументи, научете от Отвореното ни писмо тук.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла