Ученици и студенти стават мениджъри за един ден

Инициативата “Мениджър за един ден” се провежда за 18-ти път от “Джуниър Ачийвмънт България”, а MOVE.BG е партньор на каузата да помогнем на младите хора в професионалния им избор.


От Марин Маринов, публикувана на 9 октомври 2019

Един от най-важните моменти в живота на всеки човек е изборът на професия и професионално образование, свързано с нея. Този избор най-често се прави в ученическите години, когато опитът на младежите е малък, а достъпът им до реална работна среда - в повечето случай все още неизживяно преживяване. Затова е изключително важно да подпомогнем младите хора точно в този важен за тях момент.

Именно това прави вече няколко поредни години успешно инициативата на “Мениджър за един ден, организирана от “Джуниър Ачийвмънт България” (JA България). MOVE.BG е отново партньор на каузата, защото знаем, че младите хора са бъдещето на България и притежават потенциала да променят положително страната ни, ако им бъде помогнато във важните избори пред тях

До 12 октомври фирми и институции могат да се регистрират за участие в инициативата тук. Младежите между 16 и 23 години пък могат да кандидатстват за обявените свободни работни позиции до 26 октомври тук.

“Инициативата подкрепя младите хора в това, да проверят на практика дали това, което си представят за компания или организация, изглежда така и в реалността. Понякога желаното място става още по-желано – област или конкретен работодател, друг път напротив – разбираш, че може би тази професия не е толкова за теб, колкото смяташ,” обяснява ни Светослава Стоянова, мениджър “Връзки с обществеността, маркетинг и продажби” в JA България.

“Това също е много ценен опит – на 16-18 години, когато си преди прага на професионалното израстване също толкова ценно да разбереш, ако нещо не е за теб, колкото и да си потвърдиш, че е. В последните години се наблюдава интерес към инициативата и от младежи на 14-15 години, което може да си обясним с информационното общество, в което децата живеят – съзряват по-бързо и по-рано имат нужда да разберат кои са и в професионален план.”

Вдъхнови бъдещето

Тази година, 18-тото издание на “Мениджър за един ден” се провежда под мотото “Вдъхнови бъдещето”, а ученици и студенти ще могат да се докоснат до тяхната евентуална бъдеща професия, като прекарат един ден в работна среда на 7 ноември

Ежегодно около 400 организации-домакини отварят вратите си за общо 1000 стажанти, а за обявените позиции в „Мениджър за един ден“ през миналата година, например, са кандидатствали близо 2800 млади хора.  Организаторите от JA България приканват повече работодатели да бъдат активни и да участват, като домакинстват стажа на ученици и студенти, за да могат повече млади хора да направят навреме своя кариерен избор. 

“Работодателите винаги са подкрепяли инициативата, с малки, но уверени темпове расте и броя на домакините, които разкриват позиции. Част от тях разбира се, гледат на "Мениджър за един ден", като на източник на таланти за организацията им и изявяват желание позициите, които обявят да се заемат от студенти,” разказва ни Светослава.

Участници в "Мениджър за един ден 2018". Снимка: JA Bulgaria.

“Ние не можем да гарантираме това – инициативата е създадена за да се обмени опит и ако за ученици е интересна обявена позиция, те кандидатстват. От друга страна, има немалко примери на успешни истории на работодатели и техни ключови служители, които са се срещнали чрез "Мениджър за един ден" години преди да влязат в трудови отношения.” 

Професии на бъдещето

Един ден преди “Мениджър за един ден” JA Bulgaria организират и форума “Професиите на бъдещето” - тема, по която активно работим и MOVE.BG, включително чрез програмата ни The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България

Делът на хората с поне основни умения в областта на цифровите технологии възлиза на около 29 % от българското население, докато средно за ЕС този дял е 57 %, показват най-новите данни на специализирания индекс DESI на Европейската комисия. Едва 11 % от хората притежават умения над основните, което представлява по-малко от една трета от средната стойност за ЕС. България, също така, е доста под средното равнище във внедряването на цифровите технологии. 

“Темата на форума ни тази година е „Отвъд бизнес целите: как поколението Z и работодателите оформят професиите на бъдещето“. Тя ни заинтригува с посланието за ценности, които отправя. Като екип, който работи за и с кауза, за нас от JA е важно да поставяме темата за смисъла на масата – като част от задачите, които сме си поставили,” обяснява ни Светослава.

“Но и не само ние го правим – днес, когато почти всичко е на един клик разстояние, се изостря вниманието докато въвеждаме роботите в работния си ден, да не се роботизираме ние. Важно е младежите да са готови за професиите на бъдещето, защото, както и досега в хилядолетната човешка история, ще бъде важно да комуникираш, да умееш да комуникираш правилно.”

Друго важно изследване на Европейската комисия посочва, че изкуственият интелект и роботизирането ще променят пазара на работна среда по начин, сравним само с изискваният на Индустриалната революция. 90% от професиите в ЕС изискват IT умения, като цифровизацията в бизнеса е създала 2 милиона нови работни места за изминалото десетилетие и се очаква да създаде още почти толкова до 2030 година. В същото време, обаче, автоматизацията чрез цифровите технологии поставя под риск между 14% и 47% от работните места в Евросъюза, посочват от ЕК.

“В следващите години – все по-важно ще бъде да комуникираме с изкуствен интелект – да не забравяме, че той е създаден от човека, но и да сме наясно, че е събирателна на човешкия интелект. Ще бъде важно да имаш дигитална грамотност – и колкото повече си от страната на създателите на цифрови продукти, а не само на потребителите – толкова по-добре,” допълва Светослава.

А ти?

Познаваш ли личности и проекти, които използват новите технологии, за да решават световни предизвикателства като нуждите на професиите на бъдещето?

Номинирай ги за двигатели на промяната!

The ChangeMakers of Bulgaria е клубът на личностите и проектите, които чрез иновации променят положително страната ни!

Нека заедно покажем лицата на променящите, за да стимулираме добрия пример!

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика