Движещото тяло е посока, виж я на Moving Body Festival

За четвъртото издание на фестивала ни разказва неговият изпълнителен директор Светлозара Христова, член на клуба на MOVE.BG "The ChangeMakers of Bulgaria".


От Марин Маринов, публикувана на 7 октомври 2019

Какво е движението? Защо е важно? Как го правим? Какво изразява движещото се човешко тяло? Знаем ли неговата посока? Осъзнаваме ли движението на тялото като повече от физическия акт? 

Moving Body Festival 2019 ще ни даде част от отговорите на тези въпроси. Отговори чрез изкуство. Отговори чрез поглед от България и света. Отговори чрез въпроси. Отговори чрез граница.

Границата между физическото възприятие и емоционалното въздействие. Между твоя разказ и моя прочит. Между танц, видео и връзката помежду им. 

Четвъртото издание на Moving Body Festival 2019 (17-20 октомври) е събитие от културната програма на морската ни столица, което не трябва да пропускате. Фестивалът е посветен на съвременния танц, пърформанси и филми, които се намират на границата между видео арт и танц. Moving Body Festiva 2019 е платформа за обмен на знание, която цели да срещне широката публика, включително деца и студенти, с хореографи и танцьори. Но и да бъде мост между творците от различните сфери и между различните типове арт публика.

“Създадохме фестивалната платформа, защото виждахме липса и съответно потенциал в родния ни град да бъдат представяни творби от сферата на съвременните изпълнителски изкуства,” разказва ни Светлозара Христова, изпълнителен директор на фестивала. Светлозара е и член на клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България.

“С хореографа Искра Проданова (съосновател на фестивала заедно със Светлозара - б.р.) се познаваме от залата, в която тя води класове по съвременен танц, и именно там започна нашият разговор за възможностите от една страна да разширим общността от любители на танца/движението, като организираме различни обучителни формати и класове, и от друга страна - да създадем професионална платформа за среща - обмен на артистични движенчески практики като представяме представления и филмови творби на артисти от родната и международна сцена.”

Светлозара Христова.

Програмата

Четирите фестивални дни са изпълнени с богата програма, която започва с "Are you Alive" - премиерна движенческа творба, чрез която Искра Проданова и Светлозара Христова ни провокират да се замислим какво ни кара да се чувстваме живи, а музикалният инженер Виктор Проданов и график дизайнерът Стойчо Чакъров помагат в търесенето на отговора през своя творчески поглед.

Програмата включва още пърформънс на Младен Алексиев, който ще ни покаже български превод на оригиналния текст-в-процес "Walking the Landscape", след което ще преминем през "STEAM ROOM"-а на Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, за да достигнем до Мария Кефирова и нейното изместването на гледните точки в пърформанса No distance. Стефани Ханджийска пък ще представи хореографско изследване-пърформънс на “меките”, но “тежки” въпроси за успеха.

Селекцията от късометражни филми включва 30 заглавия, които са избрани след конкурс с участието на над 100 творби от 6 континента. Финалистите, които включват както филми на утвърдени имена, така и прохождащи творци, ще се борят за отличие в шестте категории на фестивала: експериментален, музикален, наративен, социален, документален и анимационен проект.

За първи път тази година Moving Body Festival ще продуцира два късометражни танцови филма. Единият ще бъде на Светлин Велчев, който е независим хореограф, визуален артист и изпълнител с образование по театър и обучение по класически и съвременен танц. Другият избран творец, Деница Дикова, е хореограф и танцьор в областта на моментната композиция и импровизация.

“В Moving Body Festival избираме артисти, които работят върху дългосрочни артистични проекти, артисти, които се стремят да споделят не непременно завършената своя творба, но и своята артистична практика и процес както с професионална аудитория, така и с публиката. Стремим се да представяме на вниманието на локалната публика, български артисти, които живеят и творят предимно в чужбина,” обяснява ни Светлозара.

Фестивалът ще завръши със специално ателие Moving Image, което ще премине през целия процес по създаване на кратък танцов филм и неговото продуциране.

“Движещото се тяло е живот. То е посоката, която определя пътя напред. То е неделима цялост, която ни свързва в общ разговор за важните дела от вчера, днес и утре. То е място за среща,” споделя ни Светлозара.

Една среща на Moving Body Festival 2019.

MOVE.BG и творческите индустрии

MOVE.BG работи системно в подкрепа на смелите творци на новото време чрез събития и изследвания на средата. Редица новаторски арт проекти и личности като Светлозара са част от “The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България: клубът в подкрепа на иновативните личности, които променят страната ни положително днес. 

Създаваме заедно нашето културно утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура