Примерът на Естония

Как една държава от бившия СССР се превърна в дигитален хъб


От Ния Янакиева, публикувана на 21 септември 2016

Този материал е част от кампанията на EDIT - Национално изследване на дигиталната бизнес среда в България. Ако Вашият бизнес е дигитален и иновативен, попълнете допитването ни!

Една малка страна от бившия СССР успява да се превърне в дигитален хъб на Европа, с държавна администрация, която се уповава изцяло на дигиталните технологии.

През какъв процес преминава Естония, за да достигне сегашното си успешно ниво на развитие?

Благодарение на електронното движение, в страната днес са въведени: електронни лични карти с чип, електронно гласуване, електронно плащане на данъци, електронни медицински картони и рецепти, електронни билети за градския транспорт, електронно банкиране, възможност за регистриране на компании онлайн за не повече от 10 минути и информация за учебния материал в класните стаи, достъпен винаги онлайн.

Когато през септемви 1960 г. Центърът по Кибернетика e отворен, за да подпомага изучаването на информационните технологии, това бележи началото на трансформaцията на Естония в държава на технологиите. След разпадането на Съветския съюз eстонското правителство вижда събитията като възможност за едно ново начало.

Това е техният шанс да изградят система на управление от нулата.

Първият аналогов компютър на Естония

Първият аналогов компютър на Естония

Още преди официално да стане президент на Естония Томас Хендрик Илвс работи в посока развитие на дигиталните технологии в Европа. Качествата и компетенциите, които му спечелват прозвището на ‘технократ’ допринасят много за специфичното развитие на Естония и благоприятното отношение на естонските граждани към тези процеси.

Предприемачи и иноватори в страната знаят, че потенциалните им клиенти или партнъори вече използват дигитални технологии в ежедневието си и не се страхуват да експериментират с тях.

Освен това, те са уверени, че правителството работи в посока развиването и подпомагането на дигиталния бизнес, с което постигат още по-голяма сигурност.

Един от многобройните начини, чрез които естонската икономика е подпомогната от този технологичен бум е електронното гражданство. Чрез него хора, които не живеят физически в Естония, получават много от привилегиите на естонските граждани, включително възможността да регистрират своите компании онлайн в рамките на няколко минути. Това окуражава много хора да установят своите бизнеси в Естония и предоставя възможността те да бъдат управлявани от всеки край на света. Плащането на данъци и съответно генерирането на бизнес за естонските банки подпомага естонската икономика. Днес 99.6 % от банковите транзакции са извършени онлайн.

88.4% от населението използва интернет и това улеснява приложението на всички електронни елементи на естонската държавна администрация и подтиква употребата им от възможно най-голям брой граждани.*

По думите на президента на Естония - Томас Хендрик Илвс

Електронната адинистрация е направила естонското правителство едно от най-прозрачните в света. Това прави държавата още по-желана дестинация, не само за стартиране на бизнес, но и за придобиване на естонско гражданство.

Според Кале Палинг - председател на комисията по европейски въпроси в естонския парламент

Споделената икономика и цифровизацията носят полза на икономиката и увеличават стандарта на живот на хората. По неговите думи именно фокусирането на Естония в цифровизацията на икономиката и подкрепата на споделената икономика е увеличило покупателната способност на 1.3-милионната държава до над 73% от средното за ЕС ниво. Четвърт век по-рано нивото е било около 35%.**

Какво спира други държави да последват примера на Естония?

Предвид това, че инфраструктурата на един елемент от електронното правителство веднъж приложена работи за 1 милион души толкова добре, колкото би работила и за 5 милиона, различни елементи на електронната администрация могат да бъдат прилагани в страни с варираща популация.

Министър-председателят на Естония Андрус Ансип

Министър-председателят на Естония Андрус Ансип сключва електронно споразумение

Едва ли един наразрешен дебат на тема електронно гласуване предотвратява всякакви други усилия в посока на прилагането на електронните технологии в България. Тук става дума за първата стъпка. Ако в Естония това е било отварянето на центъра по Кибернетика или създаването на Skype, то в България това може да бъде национално проучвне и анализиране на дигиталната ни екосистема. Важното е усилията да не спират и да има продължителна целенасочена работа в посока развиване и прилагане на дигиталните технологии и управление. Важното е амбициозните и компетентни млади хора с умения в дигиталната сфера и идеи за развитие да имат възможността да усъществяват контакт с ментори и спонсори.

Развиването на дигиталната сфера би оказало изключително благоприятен ефект върху нашата икономика и политика. Както казва Томас Хендрик Илвс: ‘’Не можеш да подкупиш компютър! ’’.

*данни за 2015[1] https://www.ria.ee/en/facts-about-e-estonia.html

** източник: Капитал: Споделената икономика ще расте с двуцифрени проценти

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Добрият пример