Високотехнологичните стартъпи с кауза решават реалните предизвикателства пред обществото

Impact проектите могат да бъдат бизнес, който едновременно уважава природата и генерира приходи, споделя ни в специално интервю Саша Липман, основател на tech2impact.


От Марин Маринов, публикувана на 28 юли 2020

Съществува сегмент между т.нар. дейности с обществено въздействие (impact) и технологиите (tech)- това са стартъпите, които имат за цел да решат реални проблеми в обществото чрез използване на технологии и научни данни. Impact tech стартъпите трябва да бъдат подкрепени и пандемията с коронавируса доказа тази парадигма.

С тези две изречения можем да обобщим разговора ни със Саша Липман, съосновател на tech2impact - базирана във Виена глобална платформа за високотехнологичните стартъпи с каузи. Партньор на инициативата за България е MOVE.BG. Преди броени дни tech2impact обявиха победителите в първата си менторска програма, за която кандидатстваха над 100 основатели на стартъпи от цял свят. Избраните стартиращи бизнеси ще получат специални съвети чрез 1:1 менторски сесии с водещи експерти от маркетинга, рекламата, финансовия сектор.

“Всички наши партньори, сред които и MOVE.BG в България, ни помогнаха да намерим подходящите основатели на impact tech стартъпи на местно ниво и да ги включим в глобалната екосистема”, споделя ни Саша.

Какво е високотехнологичен бизнес с кауза?

tech2impact е създаден преди 3 месеца в Австрия от Саша Липман и Йелена Попович с целта да бъде изградена платформа за световната impact tech екосистема. Идеята на Саша и Йелена е да се преодолее пропастта между двата двата - този на технологиите и този на дейностите с обществено въздействие, за които традиционно се смята, че се свързани само с НПО сектора и с доброволчески инициативи. Тоест, че са само проекти с идеална цел, без печалба.

tech2impact има работи, за да промени именно тази гледна точка и да покаже, че impact дейностите могат да бъдат бизнес, който защитава природата и обществото, като заедно с това генерира печалба, разяснява ни Саша.

“Ние сме фокусирани върху подкрепата за основателите на високотехнологични стартъпи с кауза, обединяването им и поставянето на общественото внимание върху тях. Също така, предоставяме на стартиращите предприемачи подходящи знания, ресурси и връзки, както и създаваме връзки между големите корпорации и стартъпите в опит да усилим въздействието на imapct бизнесите."

tech2impact подкрепя Целите на ООН за устойчиво развитие (ЦУР) и затова приема членовете на своята мрежа само след специален процес на подбор с определени критерии. Преди кризата с COVID-19 определени групи в Европа се опитаха да омаловажат целите на ООН и да ги изтласкат от обществения дневен ред. Коронавирусът и дебатът в Европейския съюз за зелено възстановяване след пандемията отново насочиха вниманието към ЦУР. Тази година е важна за Целите, защото предстои процесът по тяхното преразглеждане и актуализиране.

“Много хора смятат, че т.нар. impact дейности са много далече от Европа. Това, обаче, не е точно така, защото различни обществени проблеми могат да бъдат отдалечени физически от нас, но те имат потенциал да предизвикат силно обратно въздействие върху нашите общества, ако ние не ги разрешим”, споделя ни Саша.

“COVID-19 ни показа, че се нуждаем спешно от разработването на проекти с кауза и, че трябва незабавно да се справим с глобалните предизвикателства. Коронавирусът има много отрицателни страни, но една от позитивните е, че ни показа някои реални проблеми, които бяхме забравили.

Едно от големите предизвикателства днес е изменението на климата.”

Къде се намира ЕС по отношение на постигането на Целите за устойчиво развитие. Снимка: ©️ Европейски съюз - източник Евростат.

По време на разговора ни, Саша поставя акцент върху едно много важно, но рядко обсъждано явление: ние като общество винаги сме имали информация за климатичната криза, но замисляме ли се как представяме научните данни -  дали с необходимостта от спешни действия като при данните за COVID-19 или пък не.

Емисиите парникови газове, които светът се опитва да намали сега чрез Парижкото споразумение за климата, например, ще имат значителен негативен ефект през 2040 г., ако не вземем правилните решения днес, алармират учени от цял свят. Така наречените затваряния на икономиката и обществения живот по време на кризата с COVID-19 през март, април и май доведоха до драстично намаляване на емисиите парникови газове, особено на нивата на въглероден диоксид (CO2) и азотен диоксид (NO2). Но след отварянето на "нормалния живот", емисиите отново започнаха да нарастват и то с опасни нива за здравето на хората и природата.

Преди няколко седмици MOVE.BG започна инициатива за зелено възстановяване след COVID-19. Целта на "За зелен рестарт чрез иновации" е планът за възстановяване на Европа “Следващо поколение ЕС” да бъде използван в България за прехода към модерна и екологично чиста икономика.

“Ние имахме нужда от зелено възстановяване преди коронавируса, както и имаме нужда сега, по време на пандемията, а и след това. Когато се паникьосваме по време на криза, ние не мислим дългосрочно и затова инициативите за екологично възстановяване играят важна роля”, отговаря ни Саша на въпроса за значението на инициативите в Европа за устойчив рестарт на икономиките след пандемията.

“Например, ако някой ни беше казал, че COVID-19 ще ни удари след 10 или 15 години - бихме ли предприели толкова спешни и решителни действия, както сега?”, добавя Саша.

Емисии парникови газове в ЕС през 2018 година. Данни: Европейска агенция за околна среда. Графика:©️ Европейски съюз - източник Евростат.

За да подкрепи стартиращите проекти с кауза, tech2impact разработва система т.нар. радар за основатели - Impact Tech Radar. Четири български стартъпа са вече част от мрежата на tech2impact и по този начин вече могат да получат достъп до образователни уебинари от топ ментори от цял свят. Четирите проекта са стартъпът за умна маска и за система за мониторинг на замърсяването на въздуха  Airlief, образователният проект Znam.bg, moVamin - стартъп, който разработва дигитални решения за по-здравословен работен режими, както и  Monety - образователен бизнес проект с акцент върху разпространението на финансови знания.

През 2021 г. tech2impact ще стартира глобална програма за посланици. В момента платформата разработва кампания за етично и отговорно използване на технологиите, както и за прилагането на етична оценка на бизнеси. Тази инициатива е съвместен проект с Института за технологична етика в Австралия:. Целта на проекта всички видове технологични стартиращи компании да имат достъп до подобна оценка, направят тест и да подобрят своите стратегии.

“Понякога хората смятат, че дейностите с обществено въздействие са свързани с решаването на гигантските световни предизвикателства като бедността и глада. Със сигурност тези проблеми са глобални, но impact tech стартъпите започват със създаването на решения за местната реалност”, обяснява ни Саша и завършва разговора ни с един съвет: да помним, че създаването на иновации не трябва да е самоцел.

“Да правиш нещо иновативно означава да поставяш под въпрос статуквото - да работиш по това как можеш да промениш и подобриш средата около теб.”

За зелен рестарт в България

Безпрецедентна коалиция с участието на  водещи организации от иновативната екосистема, учени и природозащитници изготвиха решения за зелен рестарт на българската икономика. MOVE.BG, WWF България, “Грийнпийс”-България и “Институт Кръгова Икономика” създадоха коалицията “За зелен рестарт”, която в средата на юли събра над 50 учени, представители на неправителствения сектор и бизнеса от сферите на зелените иновации, дигиталния бизнес, кръговата икономика, климата и енергията. Коалицията настоява изработените от експертите предложения да са отговора на България към европейската Зелена сделка. Научете още за инициативата тук.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital