Голямото замърсяване, което едва виждаме

7 добри идеи как да намалим онези малки и вредни частички пластмаса


От Надежда Московска, публикувана на 23 януари 2018

Острови от опаковки навътре в океана. Птици, погълнали капачки и сламки. Костенурки, които бъркат найлоново пликче с медуза. Огромен процент от замърсяването с небиоразградими пластмаси обаче се състои от много по-малки частички, или т. нар. „микропластмаси“, чиито точни количества убягват дори на учените, които измерват замърсяването. Макар и под 5 мм в диаметър, тези замърсители са дори по-опасни за екосистемите. А и поне към момента няма решения за почистване. Това, което можем да направим, е да рециклираме по-едрите отпадъци и да се сещаме по-често за малките. Какво бихме могли да направим на ежедневно ниво, за да имаме по-чиста вода, почва и въздух? Ето и нашите 7 предложения:

По-малко синтетични дрехи и материи

 

polyester

Акрил, полиестер, полиамид, спандекс, найлон. При всяко пране от синтетични клинове, чорапогащници, полари се отделят до 700 хиляди микровласинки. Веднъж попаднали във водата, тези частици често преминават през филтриращите системи. Този синтетичен прах лети във въздуха, вдишва се и попада в дробовете ни. Попаднал във водоеми пък, бива поглъщан от риби и други ядливи животни. Решението? Проверете филтрите на сушилнята и използвайте колкото се може повече естествени тъкани.

Синтетични почистващи препарати

Detergent pods

Много от хигиенизиращите продукти съдържат синтетични абразиви и полиращи частици. Същите съставки на много места са забранени в козметиката. Помислете за натурален прах или поне такъв, който не е в пластмасова торбичка, която просто мятате в машината.

Филтри или още една причина да спрете цигарите

Цигарените филтри се правят от небиоразградим целулозен ацетат. Те отделят микровласинки и веднъж използвани, отделят високи нива на токсини, включително и никотин. Филтрите са един от сериозните замърсители на океаните и най-често намираният отпадък на плажовете. Не новина, че пушенето вреди.

Брокати

 

glitter

Не всичко, което блести, е злато, нито пък мястото му е в природата. Украса на картички, гирлянди, онези странни тубички, които купихте, за да бъде детето най-блестящо в детската градина – хиляди лъскави парченца пластмаса, които се почистват трудно не само от килима. И все пак дори брокатът си има и целулозни алтернативи.

Мокри кърпички

Wet wipes

Морите кърпички са съставени от полиестер, полиетилен и пролипропилен в сложна смес с естествени фибри. Дори онези, на които пише, че се разграждат дотолкова, че да не запушат завинаги канализацията, са източник на пластмасови нишки, които убягват на рециклирането. Дали наистина е толкова непрактично да използваме обикновен сапун и вода или памучна кърпа?

Чаени торбички и капсули за кафе

"Скелетът" на торбичките за чай често се разпада до малки частички, наричани микропластмаси

 

Макар да изглеждат безобидни и „просто от хартия“, торбичките за чай и кафе всъщност имат полипропиленов скелет, който се разпада заедно с разлагането на хартиения компонент и се отлага в почвата и водата. Изберете си достатъчно красиво приспособление, през което да прецеждате насипен чай.

Чашите за еднократна употреба

Покритието на чашките за кафе често се разпада до малки частички, наричани микропластмаси

 

Може би вече знаете, че стиропорът е ужасно нещо или поне ужасно трудно за рециклиране. Но за да не пропускат, дори хартиените чашки са облицовани с тънък слой полиетилен. Подобно на чаените торбички, при разлагането на картонената част на чашката, малки частички от пластмасовия филм се отделят в природата. Рециклирайте чашите – рециклиращите заводи знаят по-добре какво да ги правят. А вече и в България има инициативи, които ви насърчават да си носите чаша от вкъщи. На сайта на СИПИ.еу например можете да откриете карта на обектите, в които са добре дошли клиенти с канчета.

Автор
още по темата

още от 7 добри идеи