7 добри идеи за екологична почивка

Отпуската може освен приятна за нас да бъде и в хармония с природата.


От Марин Маринов, публикувана на 20 август 2021

Почивките са едно от нещата, които планираме с голямо желание и вълнение. Замисляме ли се, обаче, как решенията ни за един или друг тип отпуска влияят на природата? Как да направим, така че приятните за нас моменти да бъдат с по-малък отпечатък върху околната среда? 

Имат ли значение транспортът, който използваме, или местата, в които нощуваме? Трябва ли по-внимателно да избираме туристическите маршрути и тяхното изпълнение?

В разгара на дебата за зеленото възстановяване на Европа, Европейската комисия публикува няколко съвета за зелена отпуска, които да ни помогнат да планираме по-екологосъобразно нашите почивни дни. Препоръките са продиктувани от необходимостта да реформиране туристическия сектор и да направим туризма по-зелен. Но и да променим нашето индивидуално поведение като туристи.

На път

Туризмът е една от най-важните за развитието на Европа индустрии. Тя осигурява прехрана на редица региони и семейства. Тя сближава европейците много повече от традиционните политики и политически речи. Тя осигурява необходимите време и средства за физическото и психическото ни възстановяване.

Затова е важно туризмът все по-успешно да бъде включен в цялостната борба за опазване на нашата планета. Туризмът може да бъде част от решенията. Затова, обаче, са важни действията на всеки един от нас.

Представяме ви петте съвета на експертите от Европейския съюз за по-зелена почивка, като добавяме и два от нас. Приятно четене.

Използвайте влак за основен начин на придвижване

Транспортът е основният източник на замърсяване на въздуха в градовете, както и източник на 25% от всичките вредни газове, произвеждани в Европейския съюз.

Има, обаче, един вид транспорт, който е с минимален въглероден отпечатък. Това са железниците. Докато колите са източник на 70% от замърсяването, причинено от целия транспортен сектор, а авиацията - на 13%, то влаковете допринасят едва с 0.4%. Този процентът дори спада още повече при изцяло електрифицираните жп мотриси.

Ако сте разколебани заради бавната скорост на българските железници, не забравяйте, че те осигуряват гледки към едни от най-красивите кътчета в България. И то с уникален достъп, защото гледките от кола и от влак са несравними. Ако не вярвате, хванете теснолинейката от Септември и преоткрийте Родопите. Или влака за Черепишкия манастир (гара Черепиш) и ще получите един нов и невероятен поглед към изумителното Искърско дефиле.

Използвайте екологични опаковки

Знаете, че един от най-важните елементи при всяка отпуска е как да пакетираме нещата си - от дрехи, бельо и обувки до четки за зъби, гребени и слънцезащитни продукти. 

В Европа над 40% от пластмасата се произвежда за опаковане на различни видове предмети. Голяма част от тази пластмаса остава в природата и се разгражда хиляди години, а част от нея и въобще не се разгражда. Само 25% от пластмасата в ЕС достига до депата за отпадъци, според данните на Еврокомисията.

Затова дори едно наше на пръв поглед незначително действие би имало сериозно въздействие. Просто следващият път сложете гребена или слънцезащитния си крем не в найлонова малка торбичка, а в платов.плик.

Проучете местата за настаняване

Хотелите и къщите за гости могат също да бъдат част от борбата за опазване на нашата природа. От използване на електрически крушки, които са енергоспестяващи, през предлагане на течен сапун в стъклени шишета вместо малки сапунчета, опаковани в пластмасова мини пакетчета, до предлагане на рециклирана тоалетна хартия.

Зелените практики в местата за настаняване не е задължително да са свързани с високо клас хотели, напомнят от Европейската комисия. В повечето случаи те са резултат на желанието и действията на отделни собственици и персонал.

А и не забравяйте, че многото звезди в категорията на хотела не означават задължително екологичен подход, както и че зелените практики не означават задължително висока цена.

Мислете зелено от първия момент на пристигането на мястото за почивка 

Този съвет има три измерения. Първото и по-очевидното е да използваме градски транспорт за придвижване там, където е възможно. Или колелета, споделен транспорт или влак. Ще останете приятно изненадани колко невероятни места можете да разгледате около София, Велико Търново или Троян, използвайки единствено...влак.

Където няма градски транспорт е необходимо да подбираме дестинациите си, така че всички, с които сме на почивка, да са съгласни. Целта е да избегнем пътуването с кола до място, където да останем само броени минути, защото част от семейството ни или компанията ни не го харесват. 

Второто измерение на препоръката е свързано с използването на обозначените туристически пътеки. Много от нас свързват ходенето по обособените пътеки просто с по-голямата сигурност и комфорт. Много от тях, особено в защитените територии, са създадени, обаче, за да не безпокоим определени растения и животни, защото нашето любопитство може да се окаже пагубно за тях.

Третото измерение на този съвет се отнася до това да направим зеленото мислене част от нашата почивка - от събирането на боклуците след пикник в гората през съобщаването на собствениците на местата за настаняване за проблеми, като капене на вода от чешмата в тоалетната до посещаването на места, които предлагат храна с основно месни или регионални продукти.

Научете местните екологични практики и се запознайте с тях

В много райони в България и в Европа има стотици хора, които сами и със собствени усилия се опитват да подпомагат по-екологосъобразния начин на живот. От екологични производства на храни и козметика до грижа за животни или зелени практики в бизнеса и културата (ресторанти, магазини, театри, музеи).

Посещаването на тези места не е свързано само с купуването на определен продукт или консумирането на дадена услуга, а най-вече с подкрепа за зелените практики като основна част от нашия живот.

Ако не сте сигурни какво представляват зелените инициативи, разгледайте кандидатите и спечелилите наградите за Европейска зелена столица и Европейски зелен лист, или научете повече за европейския еко етикет (eco label).

Подгответе се за важна зелена стъпка в ежедневието след отпуската

Почивката е време и да осмислим част от нашите ежедневни действия, на които в забързания ритъм работа-вкъщи, не обръщаме внимание. Но и, също така, да предприеме осъзнати стъпки за подобряване на живота ни.

Предлагаме ви едно бързо, лесно и приятно четиво за вашата почивка, а и не само - Наръчникът за компостиране у дома на програма "Градска джунгла" на MOVE.BG. Отделете само по пет минути по време на сутрешното кафе през вашата почивка и ще бъдете вдъхновени за нови зелени действия в ежедневието ви.

Наръчникът е безплатен и достъпен навсякъде. Свалете го сега тук.

Разпространете добрия зелен пример

Както гласи една стара мисъл, няма събитие, ако няма новина.

Създайте зелена новина и вие, като популяризирате в социални мрежи и сред семейство и приятели добрите, екологични практики, на които сте попаднали през почивката си. 

Защото промяната е възможна, когато участват вдъхновени хора. А вдъхновението идва чрез знанието за добрите примери, за техните носители и за възможността всеки един от нас да допринесе.

За един по-зелен свят

Намираме се на броени седмици от един от най-важните глобални инициативи тази година - Международната среща за климата във Великобритания (COP 26). На нея всяка държава трябва да представи своя план за борба с климатичните промени.

Как България се готви за COP 26? Как ще изпълним на национално ниво европейската цел за въглеродна неутралност и за намаляване на вредните емисии парникови газове до 2030 с 55%?

Отговорите ще търсим на специалната конференция “Пътят към COP 26: изборът на България”, която в MOVE.BG организираме заедно с Посолството на Великобритания и Посолството на Италия в България. Запазете своя безплатен билет за този важен разговор чрез линка тук. Очакваме ви онлайн на 28 септември от 10:30 часа.

Една статия в рамките на програма "Градска джунгла".

Градска джунгла

Eдна програма на MOVE.BG в подкрепа на смелите зелени идеи и иновативните бизнес проекти, които работят по възстановяването на нарушения баланс между човека и природата. Чрез работилници и уебинари ние предлагаме практически решения за прилагане на новаторски методи за дизайн на нов вид градски живот. Разпространяваме информация и знание за стимулиране на зеления начин на живот и трансформацията на българската икономика.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла