Най-четените статии на MOVE.BG през 2021 година

Представяме ви подбор на текстовете, които привлякоха най-много вашето внимание през изминалите дванадесет месеца.


От МOVE.BG, публикувана на 4 януари 2022

В края на една или началото на следваща година обикновено сме свикнали да правим различни видове равносметки и анализи. От обзори на изминалите месеци през данни за постигнатите успехи до обявяване на плановете за новата година. Този път ние решихме да дадем думата на вас, нашите читатели на MOVE.BG, по един по-различен начин.

Ще направим това чрез информация за вашето “поведение” на блога ни - или, както се досещате, ще представим обобщение на тези теми и материали, които са привлекли най-много вашето внимание. Затова в следващите редове ще ви представим обзор на най-четените статии през отминалите дванадесет месеца, като за всеки месец ще представим материалът, който е предизвикал вашия най-голям интерес.

Благодарим на вас, всички наши читатели, които бяхте с нас през 2021 година.

Годината в резюме

И през изминалата година, както и през предходните над 8 години, винаги сме се старали да ви предоставяме информация за значимите теми и процеси и да подпомагаме тяхното по-пълноценно разбиране. 2021 беше поредната различна и важна година. Наситена с много събития в България, Европа и света. Част от тях не винаги бяха в достатъчна степен включени в политическия и медиен дневен ред.

Ние избрахме да ви представим авангардните и важни теми, често поставяни за първи път у нас, които бяха фокус на работата ни в MOVE.BG.

Ако си позволим да обобщим в едно (по-дълго) изречение част от нашето общо пътуване на блога ни, през изминалите дванадесет месеца заедно се спряхме на доста значими теми: научихме повече за нуждата от подобряване на българския план за възстановяване и устойчивост, прелистихме първия учебник по бъдеща история на България, срещахме се с политици и експерти на кръгли маси, за да търсим решения на ключови предизвикателства пред страната ни, дописвахме Учебника и бъдещата ни история заедно, научавахме подробно за важни процеси, свързани с климатичния преход и зелената трансформация, следяхме случващото се в иновативната екосистема и бизнес в България и Европа, зареждахме се с изкуство и култура, проследихме подготовката, протичането и резултатите от 26-тата Международна среща за климата COP26 в Глазгоу, научавахме за важни процеси в Европейския съюз, свързани с бъдещето на България и Европа, а накрая пътувахме с нашия климатичен герой Бори и неговите 10 урока по пътя към устойчивото развитие на страната ни.

Разбира се, българската история отново продължи да бъде част от нашите срещи, като споделяхме вашите истории, изпратени на нашата интерактивна историческа карта, както и обръщахме поглед към важни процеси и събития от общото ни минало.

Различните теми на блога за поредна година намираха своите читатели сред вас. Но ако погледнем на отделните статии през призмата на състезание, всеки месец има своя най-голям победител. Както и ще прочетете в следващите редове, доминира интересът към темата за устойчивото развитие, което ни радва, защото през 2021, както и през 2020, основен акцент в работа на MOVE.BG беше подпомагането на климатичния преход и зелената трансформация в България.

И така да започваме. Връщаме се в началото на 2021 година.

Януари

През първия месец на отминалата година най-голям интерес сред вас предизвика анализът на Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, посветен на уроците от 2020 и на задачите ни като общество през новата тогава 2021.

“2020 се оказа важна спирка в колективното ни пътуване. Пандемията дръпна аварийната спирачка на живота ни, за да се огледаме и да видим, че различните сме заедно на непланираната „гара“ - без багаж и без гаранции за VIP транспорт за избрани до следващата дестинация. 

Налагаше се да намерим заедно пътя – да се научим да споделяме инструментите, които считахме за свои оръжия на победата до вчера. Да намерим начин да се погрижим за изоставащите и нуждаещите се. Да се откажем от утвърдените тежки бизнеси и представи, с които свързвахме преди успеха. Да вървим напред в крак с групата, която разпознаваше знаците по новия път. Да си припомним, че самите ние знаем и можем да създаваме в променената среда,” написа през януари 2021 Саша Безуханова.

"Стартираме отново днес с надежда и имаме избора да останем разделени, затворени в страховете и съмненията ни или да си позволим колективната свобода да градим заедно.

Пожелавам си, и на вас, 2021 да е година, в която смело стъпваме в Новия свят, създавайки го, със самочувствието на свободни хора, съ-творци на бъдещето. Заедно ще го създадем, зная го."

А какво сподели за задачите през 2021 Саша Безуханова, припомнете си в анализа й “На прага на новия свят” тук.

Февруари

През втория месец от 2021 най-четеният материал на блога на MOVE.BG беше анализът ни на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), представен от кабинета “Борисов 3”. Припомняме, че по това време темата, макар и с изключителна важност за развитието на България в следващите години, още не беше част от политическия и медиен дневен ред.

“Тази програма е програма за бедност, финансирана с много пари. В България има ресурс, експертиза и мотивирани хора за това тя да излезе от битността си на “как да догоним с несвършеното преди 20 години” и да предпостави развитие на държавата ни по стандартите и с перспективите на 2021. И е въпрос на отговорност пред бъдещето формално управляващите да излязат от “семейния” си кръг и да чуят гласовете на тези, които от месеци предлагат идеите и помощта си - не за да отчетем формално свършена работа пред Европа, а за да отворим хоризонти пред България. За всички.”

Припомнете си целия анализ “Планът за възстановяване и устойчивост е програма за бедност” тук.

Март

Логично, може би, през март месец най-голям интерес сред вас предизвика отвореното ни писмо “България може да бъде зелена и богата: Да не изпускаме тази възможност!”. То беше изпратено до правителството от инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации “За зелен рестарт”

В писмото с детайли и в конкретика разяснихме точно какви препоръки за подобрения на НПВУ предлагаме, както и мотивирахме нуждата от тяхното включване в Плана. Предложенията ни обхващат теми, по които четирите организации в Коалиция “За зелен рестарт” - MOVE.BG, WWF България, “Грийнпийс”-България и “Институт Кръгова Икономика” -  имаме доказана експертиза: иновативна икономика, климатични промени, енергиен преход, кръгова икономика, биоразнообразие и земеделие.

"Водени от разбирането, че решенията за реформи и инвестиции за преход към зелена и иновативна икономика днес ще определят развитието на България за десетилетия напред, ние от Коалиция “За зелен рестарт” настояваме с целия експертен капитал в държавата ни да бъдат направени нужните промени в Плана и да създадем програма, която ще открие хоризонт за развитие на държавата ни по най-добрите глобални стандарти и позиционирането й като фактор в икономическото и общностно развитие на Европа и света."

А кои са препоръките на Коалиция "За зелен рестарт"? Прочетете писмото ни тук.

Април

Не на шега, а на истина през четвъртия месец от 2021 година издадохме първия у нас "Учебник по бъдеща история на България" и заслужено, статиите, свързани с него, заеха първо място по посещения в блога  ни. Учебникът е специален проект на Коалиция “За зелен рестарт”, чрез който показваме как страната ни може в следващите три десетилетия да се превърне в един от зелените и дигитални лидери в Европа, ако днес приложим група от спешни и дългосрочни реформи.

"С разбирането за възможната България подготвихме настоящия „Учебник по бъдещa история на България”. В него тя е икономически силна, със съхранена природа и място за достоен живот на хората.

Тази история се пише от всички нас. От избора ни да бъдем активни участници в създаването ѝ или странични наблюдатели на решения на други зависи тя да се случи. Изберете да участвате в реализацията на тази история днес и всеки следващ ден. Да живеем в тази България от Учебника през следващите 30 години зависи от всеки един от нас," посочваме във Въведението на Учебника.

Пропътувайте до 2050 година и се запознайте със седемте урока на "Учебника по бъдеща история на България" чрез линка тук. Можете да си припомните специалното ни промо видео тук, а статия за мотивацията зад създаването на Учебника е достъпна тук.

Май

През петия месец от 2021 година най-голям интерес вие, нашите читатели, проявихте към отвореното ни писмо до новото, служебно правителство. Чрез него ние от Коалиция “За зелен рестарт” настояхме за спешна преработка на Националния план за възстановяване и устойчивост. Четирите организации публично призовахме да бъдат подобрени ключови параметри от НПВУ, за да се гарантира успешният зелен и дигитален преход на България. Предложихме, разбира се, и конкретни идеи и препоръки.

Припомняме ви само три от нашите предложения по една от темите на работа ни, която, знаете, от години на сърцето на MOVE.BG - иновативната икономика:

  • Създаване на Фонд за подпомагане на зелени иновативни малки и средни предприятия с фокус върху тези в начална и активна фаза (startups и scaleups);
  • Създаване на програма за национално развитие на стартиращия бизнес на терена на университетите и специализираните центрове с достъп до научна инфраструктура;
  • Създаване на програма “Индустрия 4.0” за качествена модернизация и трансформация на българската икономика.

Можете да прочетете цялото ни писмо тук.

Юни

В началото на лятото статия за 1 милиард евро и за нови възможности за развитие на иновативните стартъпи привлече най-много вашето внимание. В специален блог-текст ви разяснихме възможностите за кандидатстване по отворените покани на Европейския съвет за иновации (EIC), за които само за 2021 година бяха предвидени безпрецедентните над един милиард евро в подкрепа на иновативния стартиращ бизнес.

Припомняме ви, че по програмата на EIC може да се кандидатства два пъти в годината, включително и през новата 2022. Затова не пропускайте да си опресните изискванията и процедурите от текста ни тук.

Юли 

В месеца на извънредните парламентарни избори най-голям интерес на блога на MOVE.BG предизвикаха материалите, свързани със специалната ни кръгла маса “Зелен рестарт: Мисия възможна?”. Чрез дискусията ни обединихме български експерти и представители на водещите партии, които заедно обсъдиха предизвикателствата и възможните решения пред устойчивото развитие на България.

"Днес говорим отново за избори. След седмица избираме тези, които ще избират за нас политиките и решенията за бъдещето.

Като нация сме изправени пред друг много важен избор – в каква държава искаме да живеем след 10, 20, 30 години," сподели през юли 2021 година Саша Безуханова, инициатор на Коалиция "За зелен рестарт", и допълни:

 "Изправени сме пред този избор, защото светът минава през фундаментална трансформация и се пренарежда днес заради развитието на технологиите, климатичната криза и пандемията. Държавите, които развият икономиките си в тенденциите на утрешния ден и създадат условията за намиране на  решения на големите предизвикателства пред света, ще имат водеща роля в бъдеще.

От Коалиция "За зелен рестарт" имаме отговори за това как България да стане от лидерите на утрешния свят. Днес разговаряме с политиците, за да чуем техните позиции и ангажимента, който поемат. Седим заедно на Кръгла маса днес експерти и политици – маса, на която има място за всеки с добротворчески идеи, защото сътворяването на бъдещето е общо дело и е възможно само с обединените ни приносни усилия."

Важният разговор за зеленото и иновативно бъдеще, който отсъстваше от традиционните медии и от предизборната кампания, предизвика сериозен интерес сред вас. Можете да си го припомните отново тук.

Август

И през традиционно отпускарския месец продължихме да бъдем заедно, независимо дали от морето, планината или офиса. В статия номер 1 в осмия месец на 2021 година се превърна текстът, посветен на кампанията ни “Допиши Учебника”, в която се включиха десетки наши читатели. Благодарим на всички участници и на техния принос и идеи. 

Припомняме ви само три от изпратените от вас предложения за дописване на "Учебника по бъдеща история на България":

  • Прилагане на кръгова икономика в производството на енергия чрез оползотворяването на отпадъчни продукти от земеделие, промишленост, строителство и други;
  • Да се осигурят условия за по-дълбоко взаимодействие между развиващия се IT сектор в страната и българското земеделие;
  • Бих искала да живея в страна, която търгува само с продукция, която е сертифицирана – т.е. е доказано, че производството ѝ е природосъобразно: не замърсяване на природата, не разрушава биоразнообразието, не експлоатира човешки труд.

А кои са останалите интересни дописвания на Учебника, научете тук.

Септември

През септември и вие, нашите читатели, както и голяма част от будната общественост по света, се вълнувахте от едно от най-важните събития за 2021 година: 26-тата Международна среща за климата в Глазгоу.

MOVE.BG заедно с посолствата на държавите съорганизатори на COP26 Великобритания и Италия проведе специална конференция, посветена на българската подготовка за форума. Дискусията ни остана единственият обществен дебат за мястото и ролята на България по време на COP26.

“Провеждаме днешната кръгла маса, за да поставим с по-голяма тежест в публичния дневен ред на България темата за Климатичната криза и възможния принос на страната ни за решаването й.

Темата за климата присъства в публичния дебат основно през социалното измерение на затваряне на мините в комплекса Марица Изток. Формално приетите ангажименти в рамките на Европейския процес нямат интегрален, споделен, публично подкрепен национален план на страната ни за постигане на целите за декарбонизация на Европа.

Вярвам, че днешното събитие ще стане катализатор на ясна Климатична програма на страната ни," сподели Саша Безуханова.

Гледайте конференцията “Пътят към COP26: Изборът на България” тук или прочетете репортажите ни, който станаха най-четените текстове за септември, тук.

Октомври

Десетият месец на 2021 година постави България отново в поредна предизборна кампания, а броени дни преди старта й ние от Коалиция “За зелен рестарт” призовахме партиите за действия по една важна, авангардна и липсваща тема от дневния ред: да се вземат незабавни мерки за ускоряване на климатичния преход и зелената трансформация на България, като след изборите се създаде специална структура за управление на устойчивото развитие у нас с ранг на Вицепремиер.

"Климатичните промени са хоризонтален проблем, който обхваща всички икономически и социални сфери - от индустрия и транспорт, през енергетика, земеделие, сграден фонд и строителство, до заетост, професионално развитие и политики за социално подпомагане, в основата на които са компонентите на околната среда. Решаване на този хоризонтален проблем изисква централизиран подход на най-високо управленско ниво в България. Една дирекция към натовареното с много различни и важни задачи в Министерство на околната среда и водите не може да изпълни тази сложна и всеобхватна задача.

Съществен проблем е и липсата на темите "климат, природа и биоразнообразие" извън Министерството на околната среда и водите. Подход за решаването на проблемите, предизвикани от климатичната криза, липсва дори в ключовото за зелената трансформация на българската икономика и общество Министерство на енергетиката.

Не на последно място, липсва дългосрочна визия на България за осъществяване на успешен зелен преход, съобразно европейските и глобалните стратегически цели."

Именно отвореното ни писмо за създаване на Вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформация е статия номер 1 за месец октомври. Припомнете си защо климат и икономика трябва да вървят ръка за ръка, а не един срещу друг тук.

Ноември

Десетият месец изведе два материала на първо място във вашите предпочитания. И двата, свързани с иновации: история и иновации и климат и иновации

Интервюто на историческата ни програма “Моята българска история” с младия IT специалист Янко Илиев, чиято страст е дигитализацията на архивите, развълнува стотици заинтересовани от българската история и методите за нейното запазване. Припомнете си мотивацията и проектите на Янко тук.

Интервюто с този допринасящ млад мъж дели престижното първо място с една от статиите ни, посветени на резултатите от COP26 - връчването на наградите за климатични иновации по време на форума в Глазгоу.  UN Climate Action Awards останаха извън полезрението на повечето световни медии, въпреки важното значение и принос на инициативата.

"Докато Парижкото споразумение за климата е наш водач, а държавите и бизнесите обещават да работят заедно тук на COP26, за да продължим изпълнението на целите на договора от френската столица, то хората често имат необходимост да видят практически примери за това как изглеждат реалните действия по климата, преди и те да предприемат действия," сподели по време на церемонията на UN Climate Action Awards Патрисия Еспиноса, изпълнителен секретар на програмата на ООН за климата, и допълни:

"Ето защо работата на днешните отличени проекти е толкова важна. Те показват как трябва да изглежда вдъхновяващото лидерство. Но тези проекти са нещо повече от хвърляне на светлина върху действията в областта на климата: те са фарове, които ни водят към по-добро бъдеще."

Кои са водещите световни климатични иновации, можете да си припомните тук.

Декември 

Последният месец на 2021 година отново изведе два текста на престижното първо място. Първият от тях, публикуван в началото на месеца, е посветен на успеха на българката Анджела Иванова, съосновател на стартъпа LAM’ON и член на клуба на MOVE.BG, обединяващ новаторите на България “The ChangeMakers of Bulgaria”. Анджи спечели първо място на състезанието за жени предприемачи на Европейския съвет по иновации и технологии - EIT Leaders. Припомнете си за успеха й тук.

Вторият материал, също финиширал на първо място през декември, е посветен на специалния проект на MOVE.BG “Една история за климата”. Чрез него ви запознахме с приключенията на климатичния герой Бори. В десет истории той изминава пътя на познанието, научавайки важни неща за България, за предизвикателствата, свързани с климатичния преход и зелената трансформация, както и за възможните решения. 

"Времето, в което живеем днес, често ни изглежда осеяно с препятствия и с добре прикрити крайъгълни камъни. То, обаче е изпълнено и с възможности, и с нови хоризонти. Въпросът е по кой път ще поемем днес: на спъването в настоящите проблеми или на превръщането на България в място за щастлив живот и просперитет," споделяме с вас във Въведението на брошурата “Една история за климата”.

Изживейте десетте спирки в пътешествието на Бори, като разгледате проекта тук.

Какво ще научим заедно през новата 2022 година? Бъдете отново заедно с нас на блога ни или ни последвайте във Facebook, Instagram, LinkedIn и Twitter.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната