Три български стартъпа с награди от CESA 2019

I Rise Mechanics, LAUNCHub Ventures и Develiot схечелиха отличия от Централноевропейските стартъп награди.


От Марин Маринов, публикувана на 22 ноември 2019

Три български проекта бяха отличени като най-добри стартиращи бизнеси за региона по време на финала на Централноевропейските стартъп награди (CESA) в Букурещ. I Rise Mechanics, LAUNCHub Ventures и Develiot спечелиха наградите съответно в категориите най-добър стартъп със социално въздействие, инвеститор на годината и награда на публиката. Церемонията, която се състоя на 21 ноември, се случва броени дни преди публикуването на данните от Innovation Ship - единственото национално проучване на иновативния стартъп бизнес в България. Докладът за 2019 ще бъде представен от MOVE.BG на специална дискусия на 4 декември в София.

Централноевропейските стартъп награди

CESA обхваща десет страни от региона на Централна и Източна Европа - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Във всяка една държава първо се проведе състезание за излъчване на национали финалисти във всяка една от категориите. Тази година в България бяха номинирани над 600 стартъпа, а на церемония през септември бяха обявени и шестнадесетте български финалиста, избрани от местното жури и публика. За поредна година програмата на MOVE.BG за подкрепа на иновативната стартъп екосистема EDIT беше партньор на българския организатор Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE).

Българските победители от Букурещ

I Rise Mechanics е бизнес проект със социално въздействие, създаден от Любомир Василев. Стартъпът разработва специален робот, наречен OMNIBOT, който изправя на крака хора с двигателни проблеми.

“Благодарен съм преди всичко на целия екип за всеотдайната работа, на инвеститорите ни за това, че повярваха в нас. Благодаря и на всички доброволци, които помагаха за реализирането на проекта и за неговата популярност. Признателен съм на всички, които гласувахте за нас, и на журито за тази награда. Тя доказва, че сме на правилния път,” сподели след награждаването Любо, който е член на “The ChangeMakers of Bulgaria- клубът на MOVE.BG, обединяващ личностите, които чрез иновации променят положително страната ни.

“Вярвам, че технологиите са в помощ на човечеството. Благословени сме, че чрез тях можем да подобрим живота на милиони хора по света. Затова работим и ще продължаваме да работим с любов и страст, докато мечтите ни не станат реалност. Поздравления на Develiot и LAUNCHub Ventures! Благодарим и нека силата бъде с вас!”

Другият български победител -  LAUNCHub Ventures - e един от най-активните инвеститори в региона. Наскоро фондът подкрепи отново OfficeRnD  - българският стартъп, които променя индустрията на споделените работни пространства чрез дигитална система за управление на коуъркинги. LAUNCHub Ventures са за поредна година партньори на Innovation Ship.

Третият български проект с отличие - Develiot - разработва система за контрол на качеството на въздуха. Наскоро стартъпът беше отличен от Microsoft като един от проектите, които предоставят най-добри услуги, използвайки изкуствен интелект. Системите на Develiot са инсталирани от Столичната община на повече от 20 места в София.

“Голямо благодаря на всички, които вярват в нас, и които ни дадоха доверието си да бъдем най-подкрепената от публиката компания в един лист от толкова много изключителни проекти,” споделиха от Develiot.

“Вашата подкрепа е доказателство за нашите идеи и нашата мисия да променим градовете, фокусирайки се върху чистия въздух, умното потребление на водата, устойчивото използване на природните ресурси и подобреният живот с помощта на технологиите.”

Останалите наградени

Най-добър нов стартъп, до две години от основаването

Наградата спечели TrustChain - унгарски проект за дигитализиране на допълнителните дейности в малките и средни предприятия, така че да се премахне нуждата от хартия и да се спестяват разходи. В тази категория от България се състезаваше LogSentinel - стартъп, който използва изкуствен интелект и технологията зад криптовалутите - блокчейн - за да защитава по-добре данните ни, включително информацията ни за различни регистрации и документи.

Най-добър технологичен здравен стартъп годината

SignAll - унгарска компания, която разработва технология, позволяваща спонтанна комуникация между глухи хора и такива, които чуват, но не знаят жестомимичния език. Услугата е достъпна на 7 езика засега - английски, унгарски, германски, руски, американски жестомимичен език, унгарски жестомимичен език и жестомимичен език на фарси. Българският проект, който се състезаваше в тази категория, е Printivo - стартъп за 3D принтиране на човешки тъкани и органи.

Най-добър блокчейн стартъп

Bethereum - австрийски проект за залагане на спортни игри, чията платформа е построена с помощта на технологията за криптовалутите. Българският проект в тази категория беше Evedo - стартъп, който предлага B2B и B2C платформи за организиране на събития и продажба на билети. Наскоро Evedo пуснаха тестова версия на продукта си.

Най-добър акселератор/бизнес инкубатор

Наградата спечели румънският акселератор за технологични проекти - Techcelerator. А пък 4-месечната програма към Endeavor Dare to Scale - беше българският проект в тази група на наградите CESA.

Най-добър стартъп, които използва изкуствен интелект

Тук отново България беше представена от нашите changemakers от LogSentinel. Наградат, обаче, отиде при полския стартъп Emplocity, който с помощта на изкуствен интелект помага на фирмите за намирането на правилните кандидати за работа.

Най-добър ролеви пример за жена в стартъп индустрията

В тази категория спечели Таня Стренбауер - управляващ партньор в австрийския акселератор Startup Live. Ирина Енчева от Endeavor Bulgaria беше българският представител.

Най-добро споделено работно пространство

От България в тази категория се състезаваха нашите приятели и партньори за Innovation Ship - Campus X. А наградата отиде при чешкия коуъркинг Impact Hub Prague.

Най-добър финансов технологичен стартъп (fintech)

Тук участваше българският проект за разплащания чрез мобилни устройства - Phyre. Международното жури и публика присъдиха отличието на подобния стартъп от Чехия - Spendee.

Най-добър стартъп с решения за умни градове

Наградата отиде при унгарския проект за онлайн паркиране и разплащане Parkl, а българският представител беше стартъпът за споделено паркиране Parknshare.

Най-добър стартъп, който се занимава с разработването на софтуерни услуги

Българското жури и публика изпратиха на финала в Букурещ Dreamix, а международната комисия и обществен вот присъди наградата на полския стартъп Gecko Dynamics.

Най-добър проект в областта на интернета на нещата (IoT)

Това беше оригиналната категория на Develiot, а наградата отиде при чешкия стартъп Neuron Soundware - проек, който разчита звукови сигнали от различни машини, за да засече отрано техни проблеми и неизправности.

Основател на годината

Наградата отиде при Иван Желусич - създател на чешки стартъп за иновативно управление на дронове. Българският представител в тази група беше нашият changemaker Искрен Митев от Escreo - стартъпът, които променя работната среда чрез иновативната бяла боя за писане.

Дигитален номад на годината

От България в тази категория се състезаваше Маги Назер, а наградата отиде при австрийската коучинг дама Петра Фуерст.

Стартъп на годината

Международното жури и публика присъдиха най-важната награда на представител на страната домакин на наградите. Стартъп на региона за 2019 стана Druid - румънска платформа за виртуални помощници, управлявани чрез изкуствен интелект. Българският представител в тази категория беше OfficeRnD.

Какви са предизвикателствата пред българските стартъпи?

Какви са технологичните тенденции в най-динамичния сектор на българската икономика? Как се позиционират българските новатори на световните пазари и как се развиват на местно ниво? Как растат иновативните компании и какви нужди за утвърждаването си като големи бизнеси назовават? Какви са тенденциите в развитието на екосистемата?

Отговорите на тези и други важни въпроси ще намерите по време на годишната ни  конференция „Дигитални траектории 2019“, когато ще бъдат представени резултатите от единственото национално проучване на иновативния стартиращ, малък и среден бизнес в България - InnovationShip 2019. Освен представянето на доклада ще имате възможност да участвате в разговора за развитието на стартъп средата с водещи експерти и лидери от дигиталния сектор, инвеститори в стартиращи бизнеси и държавни организации по време на специалния дискусионен панел „Накъде пътува дигитална България?“.

Очакваме ви на 4 декември (сряда) от 18:30 на бул. “Княгиня Мария-Луиза”№2, в залата на LeanplumЦУМ.

Събитието е отворено и безплатно, но със задължителна предварителна регистрация. Запазете своя билет тук.

Създаваме заедно нашето иновативно утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital