Стартъп на годината: платформата за споделени пространтства OfficeRnD

Срещаме Ви с главния изпълнителен директор на OfficeRnD, Мирослав Мирославов. Той е част от проекта на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България.”


От Марин Маринов, публикувана на 8 октомври 2019

България излъчи своите финалисти за Централноевропейските стартъп награди CESA 2019. Отличието в основната категория “Стартъп на годината” отиде при новаторския дигитален проект OfficeRnD - компанията, която помага на споделените работни пространства да управляват по-добре своята дейност. Базираната в София фирма заедно с другите победители на CESA Bulgaria 2019 ще участват в надпревата за стартъпи на региона на 21 ноември в Букурещ и ще се борят с представители на още 9 държави - Австрия, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения.* На 11 ноември - броени дни преди финала в Букурещ - OfficeRnD успяха да привлекат 3 милиона долара инвестиции от Flashpoint Venture Capital и LAUNCHub Ventures. Средствата ще бъдат използвани за подобряване и разширяване на предлаганите услуги.

Coworking пазарът

Споделените работни пространства, популярни у нас с английското си наименование coworking, изживяваха истински бум през последните години не само в България, но и по цял свят. Ако през 2005 година, когато почти никой не беше чувал за coworking, имаше само 350 споделени работни пространства в света, то пет години по-късно, когато хората поне вече бяха чували за coworking, без да сме сигурни колко от тях разбираха думата, те се увеличиха почти двойно до 600. А още пет години по-късно, когато се ражда и OfficeRnD, вече coworking-те са около 9000, според данните на специализирания сайт Statista.

Мирослав Мирославов, главен изпълнителен директор и съосновател на OfficeRnD ни разказва за старта на компанията:

“OfficeRnD започна в началото на 2015, докато все още с Миро Недялков (другият съосновател - б.р.) бяхме в “Телерик”. Малко след най-големия exit на Балканите, продажбата на “Телерик” на “Прогрес”, с Миро решихме, че е време да се отдадем на един проблем, който отдавна искаме да решим - управлението на динамични (agile) офис пространства. Искахме да направим офис пространствата по-оптимални, а хората в тях да се чувстват по-добре и да обичат работното си място. С тази идея март 2015 заминахме за Лондон, където станахме част от първата кохорта на акселератора PiLabs," споделя ни Мирослав и допълва:

“Малко след като се преместихме в Лондон, открихме света на гъвкавите, споделени работни пространства (coworking spaces). Това, което много силно ни впечатли, беше, че те бяха точният пример за това как сме си представяли, че ще изглежда офисът на бъдещето. Гъвкав, променящ се, динамичен, приятен и най-вече предоставен като услуга,” обяснява ни Мирослав, който е и член на The ChangeMakers of Bulgaria - клубът на MOVE.BG, който обединява личностите и проектите, които чрез иновации намират решения на световни предизвикателства от България.

Иновациите като път на решение

В момента coworking пространствата са в истински бум, като през изминалата година техният брой на световно ниво достигна почти 19 000, тази година се очаква да надмине 24 000, а догодина - над 26 000. У нас, през 2017, когато програма EDIT на MOVE.BG картографира за първи път coworking-те в България, на територията на цялата страна те бяха 17. Две години по-късно, само в София те са над 25 и продължават да се увеличават, а големите областни градове също предлагат споделени работни пространства.

Coworking-те спомагат за обмена на идеи и стимулирането на иновациите, защото срещат хора с различен опит и професионално развитие на едно място. Те са част от концепцията за споделена икономика - нова теория за организирането на достъпа до стоки и услуги, която включва както премахването на трети страни при осъществяване на търговски контакти (например, резервация чрез Airbnb), така и прехвърляне на работния процес в места за сътрудничество и обмен на опит и идеи от различни сфери.

“Най-голямата разлика с традиционните офиси е, че coworking (или още сервизираният офис) пространствата предоставят страхотна офис услуга на своите клиенти. Получават готов офис, който може да се променя спрямо нуждите ти и плащаш само за това, което ползваш. Както софтуерът вече е услуга, в облакът, така и офисите вече са услуга,”  споделя Мирослав.

Мирослав Мирославов.

Едно от основните предизвикателства пред coworking-те е изграждането на среда и общност от разнородни личности, за което се изискват значителни усилия и време от екипите на споделените работни пространства. Именно тук идва и решението на OfficeRnD - компанията иска да промени начина на управление на coworking-те, така че процесите по разпределение на зали, офиси и бюра да бъде автоматизиран, а мениджърите да имат повече време за общуване с посетителите.

“Нашата иновация е, че чрез софтуерно решение, ние позволяваме по-лесното управление, автоматизация и създаване на колаборативна среда за такъв тип офиси. Нашето решение реално стои в основата на тези пространства,” споделя ни Мирослав.

“Ние продаваме навсякъде, като в момента имаме клиенти в над 40 страни. Основните ни пазари, обаче, са англоговорящите страни - САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, Сингапур и Хонг Конг, както и повечето страни в Европа.”

Предизвикателствата

“Най-големите ни предизвикателства са свързани с растежа ни и наемането на хора в България. Създаването на компания, която е световен лидер в дадена област, е много трудно. Изисква се екип, който е на световно ниво, във всички насоки - Маркетинг, Продажби, Продукт и Инженери. Екип, който, също така, е и подготовен да расте супер бързо,” споделя Мирослав.

Делът на хората с поне основни умения в областта на цифровите технологии в България възлиза на около 29 % от населението, докато средно за ЕС този дял е 57 %, според данните на индекса DESI на Европейската комисия за 2019 година. Едва 11 % от хората притежават умения над основните, което представлява по-малко от една трета от средната стойност за ЕС.

Въпреки тези тенденции, има път на положителна промяна и OfficeRnD са част от тези положителни примери, които ни помагат да развием средата у нас. В компанията вярват в иновативния потенциал на страната ни и на сектора на coworking-те. Почти всички отворени работни позиции на OfficeRnD са за България. Според специален доклад на група експерти от цяла Европа, споделените пространства, в която категория влизат coworking-те, са една от радикалните социални иновации на бъдещето, която има потенциала да промени из основи начина ни живот и на правене на бизнес.

“Споделените работни пространства са интересен феномен в предприемаческите среди. Това само по-себе си е страхотно и за двете страни на монетата. Стартъпите имат много по-близо до себе си капитал, а инвеститорите, имат много по-близо до себе си пул от интересни стартъпи. Предприемаческите общности вече са изградени около споделените работни пространства. Физическата близост на иновации и капитал е голям плюс за екосистемата,” мисли Миро.

“Друг интересен ефект, че те променят облика на града. Много от споделените работни пространства са създадени в стари, изоставени индустриални сгради, които не са били използвани дълго време. Те променя не просто сградите, но и целия район около тях, създавайки много възможности и за други бизнеси да продават своите услуги.

Наградата "Стартъп на годината" 2019. Снимка: OfficeRnD.

The ChangeMakers of Bulgaria

Миро е част от "Двигателите на промяната" - клубът на MOVE.BG, който свързва новаторите, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. Целта на "The ChangeMakers" е да обедини променящите България в национална мрежа, за да стимулират промяната от България за света в сферите на образованието, дигиталното и устойчивото развитие.

Познаваш ли човек, който решава проблеми по нов начин и работи в полза на обществото?

Посочи го сега!

Създаваме заедно нашето дигитално утре!

*Последно обновяване на статията на 22 ноември. Резултатите от CESA тук.

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната