Мисия Енергиен преход: Добрите герои от България

Представяме ви седем примера, които помагат на страната ни да бъде по-добро място за живот, предлагайки важни решения за ключовия енергиен сектор.


От МOVE.BG, публикувана на 27 януари 2023

Защо е важна слънчевата енергия и как тя може да ни помогне да намалим месечните си разходи? 

Защо е важен въздухът, който дишаме както на открито - по улици, паркове и планини, така и на закрито - в дома или в офиса? 

Какво представлява преквалификацията и как тя може да осигури заетост за хората? 

Как иновациите и новите технологии могат да помогнат на бизнеса и на домакинствата да управляват умно и ефективно енергийното си потребление?

Това са само част от въпросите, на които ви предлагаме отговор в следващите редове. 

Специално за вас създадохме рубриката “Мисия Енергиен преход: Седем добри идеи от България”.Чрез нея през изминалите три месеца ви запознахме със седем проекта от страната ни, които помагат на трансформацията на важния за икономиката и обществото енергиен сектор. Проекти, работещи по теми, които ние не винаги свързваме директно с термина енергиен преход, поради преобладаващото публично говорене, което основно ни насочва към страховете, а не ни посочва пътищата и новите възможности. 

Именно това, обаче правят нашите седем добри идеи и заради това се свързахме с техните създатели - за да разберем повече за тяхната мотивация и планове.

Днес ви представяме обобщение на тези добри идеи в няколко реда. Това са проекти, които ни помагат да използваме умно енергията, да намалим вредните емисии, генерирани при производството на енергия, да въведем нови форми на производство на енергия, които не замърсяват природата и не вредят на нашето здраве, както и ни помагат да не изпуснем новите възможности, които предлага енергийната трансформация, включително за нови работни места.

Защо направихме тази рубрика?

Енергията е в основата на почти всички човешки дейности - от приготвяне на храна и ежедневното използване на телефони, компютри и интернет през задвижване на автомобили за пътуване до работа и на почивка до производството и доставката на стоки и услуги, без които животът ни би бил невъзможен.

Затова е важно производството на енергията, без която не можем, да бъде извършвано по начин, който не вреди на нашето здраве и на здравето на планетата.

Затова е и важно да използваме енергията по умен начин, така че да не пилеем и губим тази важна величина за живота на Земята.

За съжаление, към момента България е далече от тази реалност: произвеждаме енергия по начини, които замърсяват околната среда, в която живеем, и въздуха, който дишаме. Енергията, която използваме е на цени, които са непосилни за голяма част от хората в България. Домакинства и бизнес използват енергията по неефективни методи, който довеждат до високи разходи и ниски нива на ефективност (за отопление или производство, например).

Затова е важно всичко заедно да работим за успешен енергиен преход. В това ни помагат и героите на нашата рубрика “Мисия Енергиен преход: Седем добри идеи от България”.

Добрите примери 

През изминалите три месеца ви срещнахме с добрите примери, които се създават тук, в България: представихме ви техните решения, както и техните създатели с мотивацията им да помогнат на енергийната трансформация на страната ни.

Мисия Енергиен преход: Слънчевата енергия, която помага на теб и на природата

Запознахме ви с възможностите, които ни дава слънцето да намалим сметките си за енергия - срещнахме ви с Балин Балинов от “Грийнпийс”-България, които помогнаха на дом за социални грижи да намали разходите си за електричество с помощта на система за производство на енергия от слънцето. Тази енергия не само не замърсява околната среда, но и помага на социалните домове да използват огромните средства, които отделят за промишлен ток, за инвестиране в услуги в полза на социално уязвими общности.

Какво е значението на соларната енергия и на енергийните общности, научете от разговора ни с Балин Балинов тук.

Мисия Енергиен преход: Чистият въздух и битовото отопление могат да вървят ръка за ръка

Срещахме ви и със създадените у нас иновативни продукти за отопление и за по-чист въздух - запознайте се с Живко Стефанов, съосновател на ракетните печки за отопление  чрез твърдо гориво “Гамера”. Продуктите на Живко, които продължават да печелят признание в Европа, ни помагат да пестим енергия и разходи, както и да намалим замърсяването на въздуха около нас. Последните проучвания на продуктите на “Гамера” показват по-чисти емисии спрямо най-ефективните пелетни котли от висок клас.

Каква е мотивацията да развива продукт, който помага да намалим замърсяването от битовото отопление и да спестим разходи чрез високи нива на енергийна ефективност, научете от разговора ни с Живко Стефанов тук.

Мисия Енергиен преход: Чисти технологии за енергийна независимост

Запознахме ви с иновативните български научни постижения за устойчиво използване на биомаса - срещахме ви с проф. Яна Топалова, ръководител на най-големия научен проект за кръгова икономика у нас “Clean&Circle”. Центърът за компетентност работи по няколко инициативи, включително създаване на енергия чрез преизползване на утайките от пречиствателните станции, както и стратегия за енергийна независимост на малките населени места чрез устойчиво използване на биомаса.

За биомасата, енергийния преход и решенията на науката, които помагат на хората и бизнеса, научете от интервюто ни с проф. Яна Топалова тук.

Мисия Енергиен преход: Енергийната бедност в България и възможните решения

Представихме ви възможните решения за преодоляване на сериозното предизвикателство с енергийната бедност, което обхваща над 27% от домакинствата - запознахме ви с д-р инж. Ангелина Томова от Енергийна Агенция Пловдив. Една от последните инициатива на Агенцията е в подкрепа на три сгради, обитавани от деца и младежи със специални потребности в Пловдив - в сградите бяха инсталирани соларни системи за производство, съхранение и управление на соларна енергия, които носят спестявания от 15 000 лева на година.

Защо енергийната бедност е сериозно предизвикателства пред България и какви са пътищата за решаването му, научете от разговора ни с д-р инж. Ангелина Томова тук.

Мисия Енергиен преход: Сградите, в които (не)искаш да живееш

Разказахме ви за мерките за енергийна ефективност, които ако се прилагат интегрално не само намаляват енергийните ни сметки, но и и ни помагат за живеем в по-здравословна среда на закрито - срещахме ви с д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на “ЕнЕфект”. “ЕнЕфект” от години работи системно по темата за енергийната ефективност, като развива различни проекти, които помагат на енергийния преход в България, включително и с практически инициативи в подкрепа на бизнеса, домакинствата, общините и другите заинтересовани страни: 

Защо трябва да обръщаме внимание на сериозното предизвикателство със замърсяването на въздуха на закрито - у дома, в офиса, в училища и детски градини, както и какво представлява висококачественото обновяване и защо санирането, ограничаващо се до поставяне на изолация, не е това, научете от разговора ни с д-р Драгомир Цанев тук.

Мисия Енергиен преход: Уменията, които откриват възможности за развитие

Запознахме ви и със значението на преквалификацията и на необходимостта от обучения за новите работни места, които разкрива енергийният преход - срещнахме ви с д-р Румяна Грозева и София Савова от Агенцията за регионално икономическо развитие Стара Загора. Агенцията от години работи системно и на терен за създаването на възможности за икономически просперитет на региона, а един от проектите им е свързан с важната тема за преквалификацията на заетите във въглищните региони с ВЕИ умения.

Защо са важни уменията, какви възможности за развитие предлагат програмите за преквалификация и защо е важно да бъдат подпомогнати ключовите региони за енергийния сектор у нас като Стара Загора, научете от интервюто ни с д-р Румяна Грозева и София Савова тук.

Мисия Енергиен преход: Иновации в полза на човека и природата

Не на последно място, запознахме ви и с ролята на иновациите за извършването на успешен енергиен преход и как новите технологии могат да помагат на домакинствата и бизнесите да използват умно енергията - срещнахме ви с младия български предприемач Любомир Янчев, основател на иновативния стартъп MClimate. Проектът, който работи успешно в едни от големите пазари в Европа, предлага високотехнологични решения за умно сгради, включително умно управление на енергията за отопление на жилищни и нежилищни сгради.

За иновациите и за мотивацията на младите хора да развиват бизнес решения по ключови обществени предизвикателства, научете от разговора ни с Любомир Янчев тук.

Познавате ли други добри примери като нашите седем добри герои?

Разкажете ни за личностите и проектите, които помагат на България в прехода към чиста енергия. 

Попълнете анкетатаМисия Енергиен преход" и сподели добрите примери - линк тук. Ще ви отнеме само минута!

Посочете хората и инициативите, които се:

  • Борят с енергийната бедност
  • Помагат за подобряване на енергийната ефективност
  • Прилагат устойчиви модели за използване на биомаса

Попълнете анкетата тук. Станете част от „Мисия Енергиен преход"!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла