MOVE.BG става партньор на Новия европейски Баухаус

MOVE.BG се включи в европейското кросдисциплинарно движение, свързващо изкуство, архитектура, наука и иновации с цел подпомагане на устойчивото развитие.


От МOVE.BG, публикувана на 31 август 2022

MOVE.BG стана партньор на инициативата на Европейската комисия за стимулиране на зеления преход чрез иновации и сътрудничество между креативните индустрии и архитектурата “Нов европейски Баухаус”. Движението, създадено през есента на 2020 година, има за цел да покаже как задачите на Европейския зелен пакт (Зелената сделка) могат да подобрят реално нашия живот и ежедневие. Присъединяването към “Новия европейски Баухаус” е логична стъпка в работата на MOVE.BG в подкрепа на сътрудничеството между новаторите от различните сектори, както и на усилията ни за подпомагане на устойчивото развитие и за подкрепа на иновативните творци, носители на идеите на Новото време.

Нов европейски Баухаус

Инициативата на комисията “Фон дер Лайен” е вдъхновена от “Баухаус” -  едно от най-значимите кросдисциплинарни движения на XX век, възникнало през 1919 година в Германия и ръководено от Валтер Гропиус. “Баухаус” е движение, което променя изцяло тенденциите в архитектурата и съвременния дизайн, а неговото своеобразно продължение има за цел да подпомогне зеленото възстановяване след коронавируса и прилагането на Зелената сделка. Инициативата свързва изкуство, култура, наука, иновации и технологии с дизайна и архитектурата, като поставя в центъра възстановяването на връзката между човека и природата.

Движението цели да вдъхне живот на Зелената сделка, да "оживи" нейната цел за постигане на климатична неутралност до 2050 година и да я донесе сред хората.

“Новият европейски Баухаус” обединява архитекти, дизайнери, творци, студенти, учени, инженери и други хора, запленени от идеята за връзката между културата и зеленото възстановяване. Инициативата включва няколко аспекта, като работят едновременно:

  • Форум за дискусия;
  • Пространство за култура и изкуство;
  • Лаборатория за експерименти и иновации;
  • Акселератор за иновативни проекти;
  • Програми за финансиране на иновативни проекти;
  • Хъбове за свързване на глобални мрежи и експерти;
  • Платформа, която разяснява зеленото възстановяване по разбираем начин на широката общественост.

“Новият Баухаус е част от нашата голяма визия за Европа: да построим света на утрешния ден - един по-зелен, по-красив и по-човечен свят,” думи на Урсула фон дер Лайен.

MOVE.BG и Новия европейски Баухаус

Присъединяването към “Новия европейски Баухаус” е логична стъпка в работата на MOVE.BG. От създаването на организацията през 2013 година, стимулирането на кросдиплинарното сътрудничество, подпомагането на устойчивото развитие на България, както и подпомагането на иновативните творци и изкуство винаги са били сред основните направления на дейността ни. Клубът The ChangeMakers of Bulgariaе първата национална мрежа за свързване на двигателите на промяната в България, които подобряват средата у нас, като създават иновативни проекти в сферите на устойчивото развитие, дигиталното предприемачество, новаторското изкуство и обществените проекти. 

Програмата ни Решения за България: Култура подпомага свързването и популяризирането на иновативните български артисти. Организираме изложбипърформанси и срещи на новото поколение творци.

Специалната ни програма Градска джунглаподпомага възстановяването на баланса между човека и природата чрез различни инициативи - организираме дискусии и обучения, издаваме специални наръчници за компостиране и за работа от вкъщи с мисъл за природата, популяризираме иновативните зелени български предприемачи. MOVE. BG e партньор на световната инициатива за възстановяване на биоразнообразието до 2030 година Leaders’ Pledge for Nature, на мрежата на европейските зелени и високотехнологични стъртъпи Greentech Alliance, както и на tech2impact - световната програма за подпомагане на предприемаческите проекти, работещи по Целите за устойчиво развитие на ООН (UNSDGs). 

През 2020 година инициирахме създаването на коалиция За зелен рестарт, която обединява иновативната общност и природозащитните организации в подкрепа на зелената трансформация на България. Коалицията провежда дискусии с политици и експерти, посветени на устойчивото развитие на страната ни, публикуваме становища по важни теми, свързани със зелената трансформация като подобряването на Националния план за възстановяване и устойчивост или подобряването на управлението на зеления преход у нас, както и провеждаме специални кампании и проекти, сред които Учебникът по бъдеща история на България, показващ как страната ни може да се превърне в един от зелените и иновативни лидери в Европа.

А преди броени седмици публикувахме специалния доклад Мисия Зелена България, който съдържа над 150 идентифицирани предизвикателства пред устойчивото развитие на България и над 150 препоръки за реформи за тяхното преодоляване. Докладът се базира на препоръките на над 50 от водещите български експерти по темите иновативна икономика, енергиен преход към чисти форми, биоикономика и биомаса, умни градове, природно-базирани решения и устойчиви финанси.

Разгледайте Доклада тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура