Героите на “Моята българска история”

Срещаме ви с победителите за изминалата година в специалната инициатива на програма “Моята българска история” на MOVE.BG “Сподели история, спечели книга”.


От Моята българска история, публикувана на 17 януари 2023

“Сподели история, спечели книга.” - това просто и кратко изречение стои в същността на инициативата, която започнахме през 2019 година в подкрепа на една от целите на програма“Моята българска история” на MOVE.BG - да осигурим възможност и пространство на всеки да разкаже своята история на интерактивната ни карта, спомагайки историческата наука и литература. 

Инициативата следва и по-голямата цел на програма “Моята българска история” за общото споделено минало, или както бе описана тази цел съвсем точно в интервю от 2021 г.:  “Казват, че мъдростта не се състои в това да достигнеш до нещо ценно, а в това да го споделиш с повече хора, за да се увеличи силата и значението му. Тази идея е в основата на един от съвременните исторически проекти в страната ни – „Моята българска история“.”

Зададохме няколко фундаментални въпроси, чийто отговор се крие у вас:

  • Знаеш интересна история от твоя род? 
  • Познаваш миналото на някое забравено място в твоя роден край? 
  • Имаш информация за важна, но все още неразказана история на някой възрожденец или български войник?
  • Притежаваш семеен предмет или снимки, свързани с българската история?

Отговаряйки на тези въпроси, всеки един може да ни помогне да продължим да съхраняваме общото ни минало и да разпространяваме онези моменти от българската история, които заслужават да бъдат разказани. 

Резултатите

През изминалата година събрахме над 80 истории от наши читатели и последователи, като 11 от тях прераснаха в “История на месеца” и получиха специална награда - книга от нашите приятели издателство “Изток-Запад”. Разказите обхващат основно три периода, започвайки от Българското възраждане и стигайки до началото на Прехода у нас. Авторите на най-добрите истории ни разказаха за героя Васил Левски, спомените за комитите в родовете си, предавани от поколение на поколение, за сградите, местата, паметниците съхранили в себе си ценния спомен на миналото, но отсъстващи почти в спомените в настоящето. 

Кои са героите на “Моята българска история” за 2022 г.? 

Героите и местата

През изминалата 2022 година посетихме много места и се запознахме с много незнайни герои. 

Първото място, което посетихме, бе една къща в софийското село Смолско. Нашата читателка Мария Петковска ни разказа за нея и за “Преплетените съдби” на едно българско семейство, подслонявало и помагало на Апостола на Свободата Васил Левски. 

Забравената махала Шоювци в Еленския Балкан в спомените на своята баба бе мястото, където ни заведе нашата читателка Маргарита Василева. Историята е свързана и с една изчезваща форма на населени места у нас следствие процесите на урбанизация - махалите. 

Следващото място, което посетихме, благодарение на нашата читателка Вероника Георгиева, бе Плевен. Разказът за Анастасия Димитрова ни припомни за усилията и за желанието за развитие на момичетата през ХХ век и за възприемането на образованието като ценност. Каква е историята на сградата на първото девическо училище можете да прочетете тук.  

Посетихме и “Дома на търновската бохема” или инак казано - мястото, където предприемчивата и гостоприемна унгарка Манци през 60-те години на XX век приема в дома си някогашната търновска бохема. В мазетата на нейната къща “се е развивало интензивно частно производство - на толкова модните по онова време фосфоресциращи мартенички, копчета и разни други дребни пластмасови изделия.” Естествено, историята не свършва дотук, защото в началото на 90-те години и връхлитащите обществени промени къщата се превръща в арткръчма “Попа, където се събират млади търновчани и където се задава емблематичния въпрос „Пичове, тези момчета тук искат да ви охраняват. А вие искате ли?”. 

Не на последно място, посетихме два пъти Букурещ. Първият път бе заради Добродетелната дружина, “политическия и книжевния“ вестник “Отечество” и един от крайъгълните камъни в българската история - учредяването на Българската екзархия през 1870 г. Разказът на Антон Атанасов можете да прочетете тук

Вторият път, когато посетихме Букурещ, бе индиректно заради нашата читателка - Боряна Маевска-Конц. Тя ни разказа за своята баба, която започва да работи като слугиня в едно еврейско семейство и за историята на важната за редица семейства шевна машина “Сингер”. Можете да прочетете тази въздействаща история тук

Родовите истории по традиция са тези, които ни обединяват и които носят мъдростта на времето. Те са стойностният отпечатък върху личността. Те са част от онези истории, които се радваме да съхраняваме на интерактивната ни карта.

Естествено, получихме и такива истории. Един от най-активните ни автори и последователи е Октай Алиев, с когото можем да се съгласим, че: "Родовите истории винаги крият интересни детайли около личностите и техния земен път. С това, което са направили, с волните си пожертвования и приноси...” Октай ни срещна отблизо с историята на русенския град Глоджево и с основоположника на рода Небиогру и участник в българската армия по време на ПСВ - Фейзуллах Небиоглу. А каква е историята на друг ветеран от Първата световна война - Гази Насуф Садулла Емрулла, можете да прочетете тук

Друг наш верен последовател и автор на истории е Петър Хаджиев. Той ни разказа на дълго и на широко за своето родно място - Добринище. Пренесе ни в “Комитските времена на дедите ни”, показвайки ни дълбоките следи, които оставят големите исторически личности със своите достойни действия. Сподели ни историята с проникновеното обръщение “Разкажи ми, дядо…”. А месец след като се навършиха 110 години от освобождението на Пиринска Македония, публикувахме разказа и за “Забравените освободители” на Добринище. 

Моята българска история

“Моята българска история” е една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. 

В сърцето на "Моята българска история" е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта - www.myhistory.bg

Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Автор
още по темата

още от Моята българска история