Девет години MOVE.BG: Девет проекта стимулиращи градивната Промяна

На 11 юли MOVE.BG става на 9 години. Посветено и системно работим за позитивна промяна в България по най-добрите стандарти на света. Избрахме да ви разкажем за девет от многобройните ни проекти, за да ви вдъхновим за още бъдещи приносни инициативи заедно.


От МOVE.BG, публикувана на 11 юли 2022

От създаването ни през 2013 година в MOVE.BG градим среда за пробуда и вдъхновение, за утвърждаване на модели и решения за успех в 21-ви век през лицата и делата на търсещите, неспокойните и будните. В основата на дейността ни е общественото въздействие чрез иновации и сътрудничество.

Вярваме, че свързването на хората с градивни идеи отвъд тяхната експертна, политическа и социална принадлежност е капиталът за устойчива позитивна промяна и затова градим мостове за общо действие между всички, създаващи днес перспективното ни общо бъдеще. Знаем, че този път изисква време, но той е автентичният и необратим.

Мисията ни е особено актуална днес, във време на значими и едновременно проявяващи се кризи - климатичните промени, загубата на биоразнообразие, изоставането на България в дигиталната трансформация и прехода към икономика на бъдещето, икономическите и социални последици от пандемията и войната на Русия срещу Украйна. 

Необходимостта от засилване на зелената трансформация на България е основно предизвикателство пред страната ни и затова през последните две години посветихме голяма част от работата ни на важната задача да стимулираме превръщането на страната ни в един от зелените и иновативни лидери в Европа. Правим го, надграждайки опита ни от предните години и, както винаги, заедно с вас - партньорите и приятелите ни от общността на MOVE.BG.

В работата ни винаги сме следвали принципите на градивно сътрудничество и промяна чрез добротворчество и иновации. Затова тази година по повод рождения ни ден подбрахме девет от първопроходните инициативи, които сме реализирали във времето. Инициативи, които проправят пътя на позитивната промяна в обществото ни. Инициативи, които, вярваме, ще ви вдъхновят за добротворчество и приносна работа за промяна.

1.ПЪРВОТО МИНИСТЕРСТВО В МЕТАВСЕЛЕНАТА

Преди броени седмици ви поканихме на едно специално пътуване в метавселената. Пътуване с важна мисия: как да помогнем на България да стане един от зелените и иновативни лидери в Европа.

С тази мотивация създадохме първото в света Министерство в #metaverse - Министерството на климатичния преход и зелената трансформация. То не е “традиционното” министерство. Метаминистерството е отворено за вас 24 часа /7 дни в седмицата. Но не в това е неговата уникалност.

Често сме свикнали да говорим за климатичната криза и България с негативните статистики за страната ни. Метаминистерството обаче прави нещо друго. То предлага едно много конкретно и важно решение за справяне с предизвикателствата - създаването на екипи от експерти по климатични промени и зелена трансформация в отделните министерства у нас. 

Защо това е толкова важно? 

Докато всички говорят основно за пари, ние акцентираме на другия капитал - експертния капацитет. Екипите от добре подготвени специалисти не само биха помогнали за преодоляване на предизвикателствата, но са критично важни за това да превърнем зелената трансформация в просперитет и авторитет на държавата ни. Създаването на истински експертен потенциал в администрацията е и път за осигуряване на дългосрочни реформи и реализирани програми, независимо от възможни политически сътресения.

Затова ви каним да посетите Метаминистерството, ако не сте вече, и да разгледате неговите 3D символа тук.

Метаминистерството е част от работата ни по “Градска джунгла” - програма, чрез която показваме възможните решения за живот в синхрон с природата. Решения, базирани на знание. Решения, създавани от иновативни български предприемачи. Решения на водещите предизвикателства пред света, намирани в диалог.

2.УЧЕБНИК ПО БЪДЕЩА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ

В какво бъдеще искаме да живеем е основен въпрос, според нас в MOVE.BG. Ние не можем да проводим бъдещето, но можем да го възнамерим и предпоставим с действията ни днес.

През 2021 година създадохме първия по рода си “Учебник по бъдеща история на България”. Чрез него ви разказваме какво е възможното просперитетно бъдеще на страната ни, ако днес проведем дългосрочни реформи за стимулиране на зеленото и иновативно развитие. 

“В ръцете си държиш „Учебника по бъдеща история на България”- историята такава, каквато може да бъде, ако днес се обединим като нация зад каузата за устойчивото развитие на България по стандартите на 21-ви век. Каузата България да бъде място за щастлив и перспективен живот: със среда за успешно развитие на иновативни бизнеси и обществен просперитет, с благоприятни възможности за реализиране на качествата и потенциала на всеки, с чист въздух и защитена природа за следващите поколения. Пътят към тази България е дълъг, но възможен.”

Това споделихме с вас в Увода на Учебника, който можете за разлистите и днес - тук.

“Учебникът по бъдеща история на България” е една от многобройните инициативи на създадената по идея на MOVE.BG коалиция “За зелен рестарт”, в която обединихме за първи път представители на иновативната екосистема и природозащитни организации. Създадохме това безпрецедентно обединение за крос-дисциплинарно сътрудничество в началото на пандемията, водени от разбирането, че работата между експерти от различни сектори, е единственият път за намиране на устойчиви решения на кризите и успех в комплексния свят, в който живеем . 

Вече две години работим по най-разнообразни инициативи - от кампании за подобряване на българския Национален план за възстановяване и устойчивост през организиране на кръгли маси, на които срещаме иновативни български учени и предприемачи, природозащитници и политици, за да намираме заедно решенията за зелено развитие до международни конференции, посветени на основни предизвикателства пред България и Европа като прехода към #NetZero. 

Още за кросдисциплинарните ни дейности в Коалиция “За зелен рестарт”, можете да прочетете тук.

3.THE CHANGEMAKERS OF BULGARIA

Думата Промяна е една от най-използваните през последните години. И поради това често забравяме, че промяната е процес, който изисква време и постоянни усилия, а не е еднократно действие. Като всеки процес - и промяната изисква съ-творци, за да бъде успешна.

За да свържем съ-творците на позитивната промяна, създадохме The ChangeMakers of Bulgaria - първата крос-дисциплинарна мрежа, която обединява новаторите на България от сферите на дигиталните технологии, зелените решения и арт инициативите. The ChangeMakers е клуб на хората, които репликират градивно утвърдените практики в науката, бизнеса, изкуството и отношението на човека към природата. Заедно, водени от съзидателни принципи, те са Двигателите на промяната. 

С програмата ни The ChangeMakers ние създаваме форум за обмен и сътрудничество и показваме лицата на промяната, за да вдъхновим други за смели идеи. 

Включи се и ти! Посочи хората, които градят нашето утре. Номинирай новите двигатели на промяната тук.

4.INNOVATIONSHIP

Данните за процеса на общественото развитие са като горивото за автомобилите. Ако нямаме данни, няма да знаем какви са проблемите, възможностите и нуждите ни. 

Това важи в още по-голяма степен за важния сектор на иновативните стартиращи компании. Младите предприемачески проекти не са типичните малки и средни предприятия, макар и българското законодателство към момента да ги приравнява на тях. Стартъпите са този най-витален сегмент, които има потенциала да промени икономическия портрет на България от ишлеме-базирана икономика към такава, базирана на знание и стойност. 

За да разберем къде се намира българската иновативна екосистема и какви са предизвикателствата пред нейното развитие, през 2015 година създадохме InnovationShip - първото годишно национално проучване на иновативните стартъпи в България

Изследването е част от програмата ни EDIT ( Economic Development via innovation and Technologies), чрез която работим за превръщането на България в един от иновативните центрове в Европа. EDIT свързва младите предприемачи, показва добрите примери и работи за подобряване на средата за развитие на стартиращи бизнеси.

5.ART MEETS

Младите смели артисти са тези новатори, които носят заряда на вдъхновението за промяна и дръзновението да създават проекти, които ни провокират да мислим извън традиционните рамки.

За да помогнем развитието на тези артисти, създадохме ART MEETS - пресечен терен на идеи, където поставяме изкуството в контекста на дигиталната култура, новите технологии, екологичната, градска и социална действителност. Основната задача на тази среща е опитът съвременното изкуство да бъде осмислено в неговите възможни, но и въображаемо-дръзки перспективи, да се проследят процеси и да се наблюдават нетипични взаимодействия.

Чрез ART MEETS ви срещаме с иновативни артисти и техните вдъхновяващи проекти: от сънуващи камъни и съобщения от изкуствен интелект, даващи ни нетрадиционни отговори за света около нас, през срещи с пресечната точка между различните реалности (AI, VR и MR) и допълващите се взаимно стихове на поезията и щрихи на киното до кросдисциплинарни преживявания, разкриващи звездния прах на Петия елемент, посипал ни с послания за Вселената, Земята и нашето място в тях.

6. ДИГИТАЛНАТА КАРТА НА МОЯТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ

Без да познаваме миналото ни и неговите уроци, няма как да продължим напред - днес и в утрешния ден. Историята е тази, която ни дава поглед, базиран на опитността ни като народ - в национален, европейски и световен контекст.

Опитност, която трябва да познаваме, без идеологизираните рамки и прочити. Затова създадохме първата дигитална историческа карта Myhistory.bg. Тя дава възможност на всеки един от вас по интерактивен начин да сподели разказ от нашата история и по този начин да наредим заедно парчетата от пъзела на нашето общо минало.

Интерактивната историческа карта e част от програмата ни “Моята българска история”, чрез която провеждаме специални дискусионни формати, разглеждащи основни исторически въпроси, провеждаме кампании за анализиране на ключови за миналото и настоящето ни исторически теми, както и организираме дигитални исторически седенки за обмен и архивиране на важни исторически разкази, споделени от обикновените хора.

7.ПРАВО И РЕД: СПРАВЕДЛИВОСТ В 5 СТЪПКИ

Сборникът“Право и ред: Справедливост в 5 стъпки” е първата по рода си инициатива в България, която показа по иновативен начин как проблемите в нереформираната правосъдна система влияят пряко върху всекидневния живот на хората.  Сборникът е вдъхновен от разбирането на MOVE.BG, че липсата на усещане за справедливост в средата ни променя опасно ценностната ни система като общност. 

“Право и ред: Справедливост в 5 стъпки” събира на едно място позициите и възможните решения за ефективна промяна на много от хората, които работят активно, системно и поемайки реален личен риск, за да реформират правосъдието в България. Разгледайте петте решения тук.

Сборникът е резултат от двугодишната ни работа по програма “Право и ред”, чрез която разгледахме проблемите, предизвикателствата, както и възможностите за промяна в съдебната система, в серия от реални казуси, статии и дискусии. 

8.ИЗБОРНА РЕФОРМА

Какво представлява изборният процес, какви са неговите проблеми, какви са възможните решения?

Въпроси, които си задаваме и днес, и чиито отговори продължаваме да търсим. 

Припомняме  ви “Наръчника за изборна реформа” на MOVE.BG - една от първите инициативи у нас, която създадохме през 2014. Той идентифицира темата за необходимостта от качествена реформа на изборните правила като едно от основните предизвикателства и възможности пред България. Наръчникът е интерактивен инструмент, в който използваме метода геймификация, за да ви покажем възможните варианти за изборна реформа. Всеки от вас може да разбере кой е неговият вариант, като премине през седем стъпки, всяка една от които има по три нерешени казуса. Решете казусите и научете плюсовете и минусите на всяко едно от взетите от вас решения. Накрая вие, гражданинът, можете да направите своя дизайн на изборна реформа тук.

Наръчникът е част от програмата ни “Изборите: посока бъдеще”, чрез която проведохме серия от дискусии и дебати с цел да информираме широката публика за спорните моменти и основните понятия в изборната система на държавата. С помощта на повече от шестдесет експерти, доброволци и будни граждани търсихме заедно възможните решения за работеща и позитивна реформа на избирателната система. 

9.КАНАЛЪТ НА MOVE.BG В YOUTUBE

Още в първите месеци след основаването на MOVE.BG през 2013 създадохме Together for Bulgaria - каналът ни в YouTube, който се превърна в платформа за връзка между хората, желаещи да работят за промяната на България. Замислена като мост между дигиталния и реалния свят, мост за връзка между хората, дебатиращи в стаята и тези, които участват от разстояние, тази трибуна на градивния диалог стана форум за обмен на идеи и за търсене на решения по основните предизвикателства пред страната ни. 

Иновативен, интерактивен и първопроходец за времето си, Together for Bulgaria съхранява част дейностите на MOVE.BG - от 2013 до днес. Разгледайте ги тук.

СЪЗДАВАМЕ ЗАЕДНО НАШЕТО УТРЕ

Вече девет години в MOVE.BG работим за градивната трансформация и развитие на България. Позитивната промяна е наше общо дело - то е мисия, в която се надяваме да участва всеки един от вас. Защото бъдещето утре зависи от действията ни днес.

Включи се и ти. 

Автор
още по темата

още от Отправна Точка